1. Anasayfa
  2. BLOG

Vergi Matrahı Ne Demek? Nasıl Belirlenir?

Vergi Matrahı Ne Demek? Nasıl Belirlenir?
Vergi Matrahı Ne Demek? Nasıl Belirlenir?
0

Vergi Matrahı Ne Demek? Nasıl Belirlenir?

Bu yazıda vergi matrahı sorusunun cevabını arayacağız. Bu bağlamda vermiş olduğumuz bilgiler yardımıyla veritabanına ilişkin kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırmış olursunuz. İlk olarak, vergi matrahını tanımlayarak başlayalım. Vergi matrahı, verginin hesaplandığı değer veya tutardır. Bu matrahın yanı sıra vergi oranı da uygulanması şartıyla vergi yükümlülüğü hesaplanır.

İki tür vergi matrahı vardır. Değer bazlı (Ad Valorem Vergileri), ekonomik faktörlerin değerlerine göre hesaplanır. Bu vergi matrahı için belirli bir vergi oranı belirlenir. Bu durumu açıklamak için bir örnek kullanırsak, iyi bir örnek, bir kâr üzerinden% 20 vergi almak olacaktır. Diğeri ise, düşük parasal değer vergisi hususlarında uygulanan vergi matrahı olan Tutara Dayalı Tabandır (Spesifik Taban). Bunu bir örnekle açıklarsak geçiş ücretleri yeterlidir.

Vergi matrahını belirleme koşulları

Vergi matrahı ile ilgili yazımızda vergi matrahı belirlenirken dikkate alınan koşullara geçelim. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Beyanname usulü: Beyanname usulüne göre borçlu veya vergi memuru kanunda belirtilen esaslara göre vergi matrahını belirleyerek vergi matrahını yazılı olarak vergi dairesine sunar. Vergi dairesi yalnızca raporla birlikte iletilen vergi matrahının doğru olup olmadığını kontrol eder.
  • Dış göstergeler (reçeteler) Prosedür: Bu yöntem, bilinen değerlerden bilinmeyen bir değerin varlığını belirler. Örneğin, vergi mükellefinin gelirinin ve servetinin bir ölçüsü olarak bazı dış göstergeleri kullanmak önemlidir.
  • Vergi mükellefinin vergi ödeme kabiliyeti, işçi, makine ve araçların sayısına göre belirlenir. Verimsiz olmasına rağmen haksız bir uygulamadır.
  • Yönetim tarafından onaylanma yöntemi: Vergi matrahı, vergi idaresi tarafından tek taraflı olarak belirlenir.
  • Vergi Usul Kanununda öngörülen hallerde ve bu maddelerde belirtilen maddelere göre tanınma komisyonları esas tutarı belirler. Ancak, kar oranları ve tarımsal gelirler, merkez ve taşra komisyonlarında baz belirleyici hizmetler olarak görülmektedir.
  • Sabit oran yöntemi: Bu, vergi matrahına ilişkin son yöntemdir. Sabit oran yöntemi ile vergi matrahı yönetim tarafından belirlenir. Ancak, düzenlemelerin ve yönetimin ihtiyari prosedürlerinde olduğu gibi, her bir yükümlü taraf için değil, ancak yükümlü taraf grupları halinde.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir