1. Anasayfa
  2. BLOG

Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır? Şartlar Nedir?

Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır? Şartlar Nedir?
Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır? Şartlar Nedir?
0

Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır? Şartlar Nedir?

Devlet ve bankalar ile işbirliği içerisinde birçok sistem kurulmuş ve bu sistemlere çeyiz hesapları eklenmiştir. Bu sistemler, çiftleri düğün ve diğer masraflar için biriktirmeye teşvik etmek için tasarlanmıştır. Çeyiz hesabı açan çiftlerin sayısı gün geçtikçe artarak şu soruları gündeme getiriyor: B. Çeyiz hesabı, çeyiz hesabı açılması, çeyiz hesabı koşulları ve çeyiz hesabının hangi banka olduğu. Bu soruların cevapları ve izlenecek adım adım yol makalemizde bulunabilir.

Çeyiz hesabı, çiftlere uzun vadede tasarruf etme talimatı vermek için uygulamaya konulmuş bir sistemdir ve koşullar uygun olduğunda devlet bir dereceye kadar katkıda bulunacaktır. Çeyiz hesabı açtığınız bankada en az 3 yıl kalarak devlet sübvansiyonu almanız mümkündür. Devlet tarafından teşvik fonlarının sağlandığı özel bir sistem olarak da tanımlamak mümkündür. Çeyiz hesabı hangi bankada açıldı sorusunun cevabında, seçebileceğiniz çeyiz hesabı açan bankaları göreceksiniz.

Çeyiz hesabı için gerekli koşullar nelerdir?

Çeyiz hesabı açtırmak istiyorsanız bu sistemi sunan bankalarla iletişime geçmelisiniz. Ancak, bu hesabı açıp devlet katkısı almak isteyen kişi veya çiftlerin belirtilen koşulları karşılaması gerekir. Çeyiz hesabı için koşullar şunlardır:

  • Türk vatandaşı olmak en önemli şartlardan biridir.
  • 24 yaşından büyük veya 25 yaşından küçük olmamalıdır.
  • 18 yaşın altındaki kişiler ebeveynlerine veya yasal vasilerine başvurabilir.
  • Bu şartları sağlayanların ilk evliliğini yapmaları gerekir. Yani kişi daha önce evli, boşanmış, dul ise çeyiz hesabı açamaz.

Bir çeyiz hesabını nasıl kaydedersiniz?

Yukarıdaki şartları yerine getirip bir çeyiz hesabı açtıktan sonra bu hesaba para biriktirmek için şartlar ve belirli süreler vardır. Çeyiz hesaplarının birikimi;

  • Yatırımlar sadece Türk Lirası olarak yapılabilir.
  • Bir defaya mahsus toplu ödeme yapılabilir ve bu toplu paranın limiti 18.822,94 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktarın üzerinde toplu yatırım yapılamaz.
  • Sistemde biriktirip biriktirmesi gereken en önemli şey her ay düzenli olarak yatırım yapmaktır.
  • Devlet katkısı en az üç kez alınabilir ve bu katkı için düzenli tasarruf gereklidir.
  • Aylık olarak tasarruf edebileceğiniz için, tüm parayı 3 ayda bir yatırma seçeneğiniz vardır. Maksimum para yatırma limiti de 3 aydır.
  • Bu koşulları sağlayanlar en yüksek katkıyı 7.500 TL ile devletten alabilirler.

Çeyiz hesabı üzerinden devlet katkısı nasıl hesaplanır?

Çeyiz hesabı açma ve biriktirme şartlarına uyduktan sonra devlet katkısını hesaplamak tuhaf sorulardan biridir. Çeyiz hesaplarına devlet katkısı, düzenli ödemelere ve sürelerine bağlıdır. Çeyiz hesabının katkısını hesapladığımızda;

  • 3 ila 4 yıl birikimli çiftler için devlet katkısı% 10’un üzerinde hesaplanır. Ödeme emri veya tutarı dikkate alınsa dahi bu tutar 5.019,45 TL’yi geçmemektedir.
  • 4-5 yıl birikimli çiftler için devlet katkısı% 15’in üzerinde hesaplanır. Ödenecek tutar 5.646,89 TL’yi geçmemektedir.
  • 5 yıldan fazla birikim yapmış kişi veya çiftler için birikimlerinin% 25’i üzerinden maksimum 7.500 TL’ye kadar yapılan ödemeler üzerinden devlet katkısı hesaplanacaktır.

Çeyiz Hesabında Devlet Katkısı Ne Zaman Alınır?

Çeyiz hesabınıza düzenli ödeme yapılır ve 3 yıl 36 ay sonra 27 yaşına gelmeden devlet sübvansiyonlarından yararlanabilirsiniz. İlk evliliğin alabileceği bu katkıyı alabilmek için Nüfus Müdürlüğünden ilk evlenme belgesinin alınması ve evlilik tarihine göre altı ay içinde çeyiz hesabı açılan bankaya başvurulması gerekmektedir. olur. Bu başvuru banka tarafından 10 iş günü içerisinde incelenecek ve sorumlu bakanlığa iletilecektir. Bakanlık devlet katkısını onayladıktan sonra bu katkı miktarı alınabilir.

Çeyiz hesabında ödeme ve eksiklik olursa ne olur?

Çeyiz hesabında düzenli ödeme yapılması önemli iken 1 ay sonra minimum aralıklarla ödeme yapılabilir. Diğer bir deyişle, ödemenizi yaptıktan sonra bir sonraki aya kadar ödeme yapamazsınız. Devlet katkısını, belirlenen asgari süreye ulaşıldıktan sonraki bir süre içinde sağlayabilirsiniz, ancak devlet katkısı geç ödemeler için kullanılamaz ve hesabınız kapatılır. Ödeme planınızı aylık olarak belirlerseniz, bir gün ertelerseniz ödeme yapmazsınız.

Son ödeme tarihini üç kez karşılayamazsanız, hesabınız kapatılacaktır. Ödeme planınızı 3 ayda bir belirlediyseniz ve belirtilen günde ödeme yapmazsanız, bu tutar 3x olarak ayarlanacaktır. Devlet katkısının temerrüde düşmesi durumunda banka, hesabınızı çeyiz hesabından çıkarıp normal hesaba aktardıktan sonra brüt faiz tutarını anaparadan düştükten sonra müşteriye iade edecektir. Ödeme sisteminde bir aksaklık olması durumunda hangi bankanın çeyiz hesabı açacağına karar verdikten sonra bankaların şart ve koşullarını mutlaka araştırmalısınız.

Çeyiz Hesabı Açan Bankalar Hangileridir?

Çeyiz hesabı açmak isteyenler, belirtilen şartları ve özellikleri taşımaları halinde belirli kamu mevduatları, özel mevduatlar, kamu sermayesi ve özel sermaye bankaları ile çeyiz hesabı açılabilir. Çeyiz parası için hangi bankada çeyiz hesabı açıldı sorusuna cevap vererek;

  • Çeyiz hesabı açan kamu mevduat bankaları; Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası. Ziraat Bankası ayrıca Halk Katılım Bankası olarak da çeyiz hesabı açmaktadır.
  • Çeyiz hesabı açan özel mevduat bankaları; Türk Ekonomi Bankası, Erbekerbank, Türkiye İş Bankası, Fibabanka, Türkiye Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası.
  • Çeyiz hesabı açan özel katılım bankaları; Bankalar olarak Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türk Ticaret Bankası, Türk Bankası, Anadolubank, Türk Finans Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir