1. Anasayfa
  2. BLOG

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
0

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Kendi işini kurmak isteyenler için nasıl şahıs şirketi kurulacağı sorusu büyük önem taşıyor. Basit adımlar ve düşük bir maliyetle kendi işinize sahip olabilirsiniz. Özellikle 29 yaşın altındakiler için çeşitli vergi muafiyetlerinden yararlanarak maliyetleri daha da azaltabileceksiniz.

Şahıs şirketi, ortakları için sınırsız sorumluluğu olan ve tüzel kişiliğe sahip bir şirkettir. Belirli sayıda kişi tarafından ekonomik nedenlerle kurulan ve bizzat üstlendikleri sorumluluğu üstlenen şirketlere şahıs şirketi denir. Özel işletmeler genellikle tek bir kişi tarafından kurulur, ancak az sayıda ortakla da kurulabilir.

Özel şirketlerde, ortaklardan biri ortaklık payını daha sonra devretmek veya satmak isterse, tüm ortaklar onay vermelidir. Onay verilmezse kişi kendi payını satamaz veya devredemez. Bu tür bir şirkette, ortakların gerçek kişiler olması ve kendi şirketlerinin borçlarını karşılayacak tüm varlıklarına sahip olmaları gerekir. Bireysel şirketler de tüzel kişilere sahip olabilir. Bu noktada ne tür bir özel şirket kurulduğunu kontrol etmek gerekiyor. Türk Ticaret Kanunu’na göre üç tür özel şirket bulunmaktadır: Kollektif ve limited ortaklık olarak ayrıdırlar. Bu bakımdan bir tüzel kişilik için, şirket türünün şirket olması, yani gerçek kişi ile kurulması gerekmesi durumunda şirketin sahibinden bağımsız olması mümkün değildir.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Detaylı Anlatım

Bir şahıs şirketi kurmanın gereklilikleri karşılanmalı ve uygun adımlar atılmalıdır. Bu kapsamda imza sirküleri, imza tescil beyannamesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikamet yeri bilgisinin alınması gerekmektedir. Bu bilgilere göre firmanın tescilli olması gerekmektedir. Faturalama için gerekli vergi levhasını almak için vergi hesap numarası başvurusu yapılır. Muhasebe için kullanılacak defterler çıkarılır ve onaylanır. Devam raporu oluşturulur ve vergi hesap numarası belirlenir. Online satış yerine mağazada satış yapıldığında kasa oluşturulur. Fatura belgeleri ve gider raporları yazıcılar tarafından yazdırılır. Kayıt gazetesinde bir ilan yayınlanacak ve ilgili oda iş tanımına göre kaydedilecektir. Hafta sonu açılış ve işletme izni alınmışsa ve hafta sonu işlenecek ise hafta sonu tatil ruhsatı da yıllık olarak alınır ve son olarak SGK işlemleri gerçekleştirilir.

Bu noktada özel şirket sahibinin SGK işlemlerinde önemli sorun görülmektedir. 4A veya 4C yaşın altındaki kişiler için şahıs şirketi mümkün değildir. Devlet memurları için görev tanımları geniş olmakla birlikte, SGK’ya erişimlerinin bağkur olması gerektiğinden 4A ve 4C yaşından küçükler için özel işyeri açmak mümkün değildir. Bu bakımdan 4A ve 4C statüsünde çalışırken özel şirket açma ihtiyacı varsa bu noktaya dikkatlice dikkat edilmelidir.

Şahıs Şirketi Açma Maliyetleri Neler?

Şahıs şirketi açma maliyetleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Şahıs imza beyannamesi; 100 TL,
  • Muhasebeci vekalet tutarı; 148 TL
  • Şirket kuruluş servis bedeli; 250 TL
  • Vergi dairesi sözleşme damga vergileri; 50 TL

Toplam kurulum maliyetleri 500 – 600 TL arasındadır. Bu maliyetler sadece işe başlamak içindir. SGK’ya ilişkin vergi ve prim yükümlülükleri dahil değildir. 29 yaşın altındaki girişimciler için ise 3 yıla kadar vergi yükümlülüğü yoktur. 75.000 liraya kadar gelir vergisinden muafsınız. Aynı zamanda 29 yaş altı girişimciler 1 yıl boyunca Bağkur primi ödememektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir