1. Anasayfa
  2. BLOG

VEDOP Beyanname Sorgulama Nasıl Yapılıyor?

VEDOP Beyanname Sorgulama Nasıl Yapılıyor?
VEDOP Beyanname Sorgulama Nasıl Yapılıyor?
0

VEDOP Beyanname Sorgulama Nasıl Yapılıyor?

Elektronik medyanın gelişmesiyle birlikte artık nerede olursak olalım, bilgisayarlarımıza veya akıllı telefonlarımıza ve internete sahip olduğumuz her yerde hayatımızın olağan görevlerinin çoğunu kolay ve hızlı bir şekilde yapabiliyoruz. Bu konuda öncü sektör finans sektörü olurken, devlet yöneticileri bu duruma kayıtsız kalmamış, vatandaşların iş yükünü hafifletecek ve kamu kurumlarında iş yükünü azaltacak birçok elektronik hizmet platformu oluşturmuştur.

Bunlardan en bilinenleri UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi), MERNIS (Merkezi Nüfus Kayıt Sistemi), MERSİS (Merkezi Kayıt Sistemi), POL – NET, GBT, VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Projesi) vb. Sistemler de örnek olarak verilebilir. Bugünkü yazımızda bu sistemlerden biri olan VEDOP’tan bahsedeceğiz ve kağıt anketin VEDOP ile nasıl yapılacağını açıklamaya çalışacağız.

VEDOP; Uzun adı ile Vergi Dairesi Otomasyonu Projesi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan, elektronik bildirim, tahsilat ve takip işlemlerini alan bir nevi dijital vergi dairesi görevi gören uygulamadır.

Başvuru talebi VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Projesi) işlemi çok kolay bir şekilde yapılabilmekte ve vergi dairesi ile iletişime geçilerek zaman kaybı önlenmektedir. Beyanı VEDOP’tan almak için ilk Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesi olan www.gtb.gov.tr ​​veya doğrudan bağlantı kurarak; Bu, https://uygulama.gtb.gov.tr/BeyannameSorgulama adresinde yapılır.

Burada görüntülenen ekranda “Beyanname numarası” alanını doldurduktan sonra “Sorgu” butonuna tıklayarak bildirimi VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Projesi) üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bu ekranda görüyorsunuz; “VEDOP durumu” ifadesi, bildiriminizin tamamlanma tarihini ve sisteme aktarılıp aktarılmadığını belirtir, “AZO durumu” ifadesi. Beyanınızın AZO sistemine iletilip aktarılmadığına ilişkin verileri içerir. Beyannamelerin ilgili kanun çerçevesinde belirli süreler içinde ibraz edilmesi gerektiğinden, beyannamenin VEDOP üzerinden tescil edilip edilmediğinin kontrol edilmesinde fayda vardır.

Tanım yaptığımızda açıklamanın ne olduğunu bilmeyenler için özetlemek gerekirse; İfadenin, herhangi bir konuda gerçek veya tüzel kişiler tarafından devlete getirilen bir bildirim olduğunu söyleyebiliriz. Sadece vergi amaçlı kullanılır ve vergi beyannamesi olarak yeri vardır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Projesi) için ortak çalışma harcamaları devam edecek. Amaç, sistemi daha da geliştirmek, daha yeni işlem türleri eklemek ve kullanıcı sayısını artırmaktır. Vatandaşlar ve tüzel kişiler elektronik medya kullanımında istenilen seviyeye gelmemiş olsa da; Elektronik ortamda işlemlerin kısa sürede tamamlanacağını söylemek çok zor olmasa gerek. Ülke olarak bu tür durumlara alışmamız gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir