1. Anasayfa
  2. BLOG

KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Vermez?

KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Vermez?
KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Vermez?
0

KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Vermez?

Hepimiz KOSGEB’in desteğini kullanarak bir iş yaratmayı hayal ediyoruz. Maalesef, yanlış olduğunu anladığında oturur ve düşünür. Burada kastettiğimiz, KOSGEB’in yardım etmediği veya söylenenlerin doğru olmadığı değil. Doğru, sadece KOSGEB’in nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor. Örneğin, hangi KOSGEB’in desteklediği, hangilerinin desteklemediği ve destekleyen sektörler için sürecin ne kadar iyi işlediği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadan yola çıkmamak gerekir.

Peki, daha önce de belirttiğimiz gibi KOSGEB sürecinden bahsedecek olursak; KOSGEB hangi sektörleri desteklemiyor, gerekirse nedenlerini açıklamaya çalışacağız. Sorularla adım adım gidelim.

KOSGEB, iş kuracaklara nasıl bir destek sunuyor?

KOSGEB, iş kuran girişimcileri iki şekilde desteklemektedir. Bunlardan ilki ve her insanın almak istediği en önemli şey bağışlama desteğidir. Diğer destek ise KOSGEB’den faizsiz kredi. Hibe kredisi için üst limit 50.000 TL olarak belirlendi. Faizsiz kredi desteği üst limiti 100.000 TL’dir.

KOSGEB’in fırsatlarından yararlanmak

KOSGEB’in tesislerinden yararlanabilmek için öncelikle HİÇBİR şirket veya şirket kurulabilir. Kısacası seyahatinize KOSGEB olmadan başladıysanız, maalesef KOSGEB’in kredi affından veya faizsiz kredi seçeneklerinden yararlanamayacaksınız. KOSGEB ile başlayan bir job oluşturmak için; Öncelikle KOSGEB’in girişimcilik eğitim kursuna katılmalısınız. Bu eğitim kurslarına kayıt olmak için KOSGEB, İş Kur veya diğer eğitim kurumlarına kayıt olabilirsiniz. Eğitimin verildiği sınıfların kapasitesi ve bu eğitim kurslarına olan yoğun talep nedeniyle tüm başvurular kabul edilmeyecektir.

Yalnızca birinci yarıyıla değil, genellikle üçüncü veya dördüncü yarıyıla kabul edilirsiniz. Bir sonraki adım olarak; Eğitimi tamamlamak için bu girişimcilik eğitim kursunu tamamladıktan sonra almış olduğunuz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifikasını almanız gerekmektedir. Kursa katılan herkes bu sertifikayı alabilir. Sertifikanızı aldıktan sonra; Artık KOSGEB ile birlikte gidebilir ve işyerinizi kurmak için resmi girişimlerde bulunabilirsiniz. İşyerinizin kurumsal harcamaları da dahil olmak üzere yaptığınız tüm harcamalar için alışveriş yaptığınız yerlerde satış satın almalısınız.

Topladığınız bu faturaların yanı sıra uygulamalı girişimcilik eğitim kurslarında eğitim alarak kuracağınız işyerinizle ilgili bir proje hazırlamalı ve bu projeyi KOSGEB’e sunmalısınız. Projenizi KOSGEB’e gönderdikten sonra, projeniz KOSGEB tarafından onaylanır onaylanmaz KOSGEB desteğinden yararlanabilirsiniz.

Bir sektörün KOSGEB’den destek alıp alamayacağını anlamak

Bunun için fazla bir şey bilmenize gerek yok. Yani KOSGEB’in hangi sektörleri desteklediğine bakarsanız kendi sitesinde açıkça yazıyor. Desteklenen sektörler NACE kodlarıyla belirtilmiştir. NACE kodunu merak edenler için bir açıklama yapalım.

NACE kodu, yerleşeceğiniz şirketinizin faaliyet alanını gösteren işlevsel bir koddur. Bu kod, vergi dairesi tarafından kullanımınıza sunulacaktır. Şirketinizin faaliyet göstereceği alan vergi dairesi tarafından açıkça tanımlanacak ve sonuç olarak NACE kodunuzu alacaksınız. Bu, KOSGEB’in dayandığı NACE kodudur. İfadelerinize bakıldığında sadece NACE kodları daha güçlü bir şekilde etkilenir.

Kısaca vergi dairesindeki yetkililer size hangi alanda olduğunuzu soracak ve NACE kodunuzu verecektir. Burada bir parantez açarak küçük bir hatırlatma yapalım. KOSGEB’den yararlanın; KOSGEB tarafından desteklenmeyen bir sektörde olmalarına rağmen; Vergi beyannamelerinde yanlış bilgi vermek ve ardından bu NACE koduna göre KOSGEB’den destek almak büyük bir hata.

Bu nedenle KOSGEB çalışanları gerektiğinde işyerinizi aniden ziyaret edebilir. Bu, özellikle şüphelendikleri iş bölgeleri için geçerlidir. Geçmişte KOSGEB tesislerinin kötüye kullanılması nedeniyle bu şeyler artık kayıt altına alınmaktadır. Buna karşılık; Bize göre, devlet tesislerinin bu şekilde kötüye kullanılması asla kimseye layık bir davranış olmayacaktır. Bu durumlar sonradan fark edildiğinde, KOSGEB’den aldığınız destek, ilgiyle birlikte geri çekilecektir, kim bilir ki adli ve idari işlem bile gündeme gelebilir.

KOSGEB hangi sektörleri desteklemiyor?

Tarım, ormancılık ve balıkçılık alanlarında genellikle destek verilmez. Şimdi biraz daha ayrıntıya girelim. Bu faaliyetlerin alt dalları hakkında bilgi edinin.

Tarım sektöründe: bitkisel ve hayvansal üretim, avcılık ve ilgili hizmetler, yıllık mahsul yetiştirme, pirinç dışında mahsul yetiştirme, baklagiller ve yağlı tohumlar, kavuzlu pirinç dışındaki pirinç tarlaları, şeker kamışı yetiştirme, sebze, kavun, kök ve Yumrular, lifli bitkiler yetiştirme, tütün yetiştirme, uzun ömürlü olmayan ve diğer yıllık bitkiler yetiştirme, uzun ömürlü yıllıklar yetiştirme, tropikal ve subtropikal meyveler yetiştirme, turunçgil yetiştirme, üzüm yetiştirme, yumuşak çekirdekli ve sert çekirdekli meyve yetiştirme, başka ağaç yetiştirme – ve çalı meyveleri ve sert kabuklu yemişler i, narkotik ve farmasötik bitki ürünlerinin yetiştirilmesi, dikim için bitkilerin yetiştirilmesi, hayvansal üretim, dikim için bitkilerin yetiştirilmesi, sağım sığırları yetiştiriciliği, at ve at hayvanlarının yetiştirilmesi, diğer sığır ve manda yetiştiriciliği, deve ve deve gili Domuz yetiştiriciliği, koyun ve keçi yetiştiriciliği, kümes hayvancılığı, karma üreme, diğer hayvan yetiştiriciliği , Tarıma ve hasat sonrası mahsullere destek, karma ıslah, mahsul üretimine destek, hasat sonrası mahsullerle ilgili faaliyetler, hayvancılık üretimi Destek faaliyetleri, mahsul üretimi için tohum işleme, avlanma, tuzak kurma ve avlanma, tuzaklama ve ilgili hizmet faaliyetleridir.

  • Ormancılık sektöründe; Orman yetiştirme (Silvikültür) ve öteki ormancılık faaliyetleri, Orman yetiştirme (Silvikültür) ve öteki ormancılık faaliyetleri, Ağaç dışındaki yabani olarak yetişen ürünlerin toplanması,Tomrukçuluk, Yabani olarak yetişen odun dışı ürünlerin toplanması alanında destek yoktur.
  • Balıkçılık sektöründe; Deniz balıkçılığı, balıkçılık, Tatlı su balıkçılığı, Deniz ürünleri yetiştiriciliği, Su ürünleri yetiştiriciliği, Tatlı su ürünleri yetiştiriciliğinde destek yoktur.
  • Tütün sektöründe; Tütün ürünlerinin toptan ticareti ve bir tek alkollü içecek toptan ticareti, taverna, bar, kokteyl salonu, birahane, diskotek, kahve salonu hizmeti veren sektörlere destek yoktur.
  • Yalnız beyazperde filmi ve video film faaliyetleri yapanlara destek yoktur.
  • Sigorta ve emeklilik fonları haricinde olan finans kurumlarına destek yoktur.
  • Gayrimenkul acenetleri, kiralama ve işletme hizmetleri ve öteki faaliyetlere destek yoktur.
  • Mesleki faaliyetlere (muhasebe, hukuk, vergi müşavirliği, veterinerlik) destekleme yoktur.
  • Eğitim sektörüne destek yoktur.
  • Sıhhat sektörüne destek yoktur.
  • Toplumsal hizmetler alanında etkinlik gösteren iş yerlerine KOSGEB destek vermez.
  • Kültür, sanat, spor, eğlence alanında destek bulunmamaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir