1. Anasayfa
  2. GENEL KONULAR

İşsizlik Maaşı Kaç Kere Alınır? İşsizlik Maaşı Almak Kaç Ay Sürer?

İşsizlik Maaşı Kaç Kere Alınır? İşsizlik Maaşı Almak Kaç Ay Sürer?
İşsizlik Maaşı Kaç Kere Alınır? İşsizlik Maaşı Almak Kaç Ay Sürer?
0

İşsizlik Maaşı Kaç Kere Alınır? İşsizlik Maaşı Almak Kaç Ay Sürer?

İş sözleşmesi sona erenlerin işsizlik aylığı adı altında hakkı vardır. En düşük işsizlik aylığı 805 TL’dir. Maaş alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. İşsizlik parasına başvurmak gerekir. Ek olarak, belirli miktarda iş var. İşsizlik aylığı için kaç aylık cayma süresinin, ödeme için hangi şartların gerekli ve kaç aylık çalışma süresinin gerekli olduğunu sizler için inceledik.

İşsizlik aylığı nasıl alınır?

İş gücü verileri TÜİK tarafından açıklandı. İçinde bulunduğumuz yıldan itibaren işsizlik bir önceki yıla göre düştü. İşsizlik oranı 2 puan düşüşle% 10,6 oldu. Sadece sözleşmesi herhangi bir nedenle feshedilenlere mağdur olmamaları için işsizlik maaşı veriliyor. Sadece bu maaşı alabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartları taşıyanların çıkış belgelerini verdikten sonra 30 gün içinde İş-Kur’a başvurmaları gerekmektedir. Burada önemli olan nokta, fesih ile başvuru arasındaki sürenin 30 günü geçmemesidir. Zaman geçtikçe bile ödeme alabilirsiniz. Yalnızca miktar tamamlanmadı. İşsizlik parası alan herkes yine de sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Başvurular bireysel olarak İşkur’a da yapılabilmekte, e-devlet üzerinden başvurular da kabul edilmektedir.

İşsizlik parası koşulları

Her başvuru sahibine işsizlik yardımı verilemez. İşkur’un aradığı bazı şartlar var.

  • İşsizlik ödeneği alabilmek için işinizden istifa etmenize izin verilmez. İş sözleşmeniz işveren tarafından feshedilmelidir. İşinizi gönüllü olarak bırakırsanız, soruşturma yapamazsınız. İlk şart, rızanız olmadan kovulmanızdır (işin iflası, işverenle bir anlaşmazlık sonrasında işten çıkarılma vb.).
  • İşten çıkarılmadan önce primin ödenmesi 120 gün sürmelidir. Ayrıca son 3 yılda 600 günlük işsizlik sigortası primi ödenmesi gerekmektedir.
  • İşten çıkmanız ve işe başlamanız içinde kalan minimum bir günlük süre sigortalı olarak geçirilmemelidir.
  • İşkur’a taburculuk tarihinden itibaren 30 gün içinde şahsen veya elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Bu koşulları karşılıyorsanız, 10 ay içinde işsizlik parası alabilirsiniz.
  • 2020’de yukarıdaki koşulları biraz daha genişletmeye odaklanılacaktır. Ödeme süresinin uzatılmasından ve ödeme miktarının artırılmasından bahsediliyor. Maaş hesaplanırken brüt maaşa dikkat edilir. % 40’a kadar ödeme yapılır. En yüksek işsizlik maaşı, asgari ücretin% 80’ini geçemez.
  • Organik afet, hastalık, disiplin cezası, ücretsiz tatil, hapis, işten çıkarma, işten çıkarmalar, ekonomik gerileme ve hapis nedeniyle işyerinde faaliyetlerine bir süre ara verenler için ödülsüz süreler kesinti olarak sayılmaz. Bu durumlar konunun istisnalarıdır. 2020’de asgari ücret 2.000 TL olursa işsizlik yardımları da artacak.

İşsizlik parasını geri çekme süresi kaç aydır?

Maaş dönemi, son 3 yıllık sigorta priminden hesaplanır. Maaş süresinin uzun olması için ikramiye gününün daha uzun olması gerekir.

  • 60 gün çalışıp tüm işsizlik sigortası primlerini ödeyerek 180 gün (6 ay)
  • 900 iş günü ve işsizlik sigortası primi tamamen ödenmiş 240 gün (9 ay)
  • 1080 gün sigortalı olarak çalıştıysanız ve işsizlik ödeneği tam olarak ödenmişse, 300 günlük (10 ay) bir işsizlik ödeneği ödenecektir.
  • Şartları sağlayan ve işsizlik ödeneği almaya hak kazananların maaşları her ayın 5’inde ödenir. Maaş PTT şubelerinden veya ATM’lerden düşülebilir. T.R. Kimliğiniz ile başvurmanız yeterlidir.

İşsizlik parasının hesaplanması

İşsizlik parası miktarı ve ödeme süresinin sigorta primleri ile ilgili olduğunu belirttik. Maaş, son 4 ayda ödenen primler dikkate alınarak hesaplanır.

Asgari ücretin% 40’ı asgari işsizlik ücretini hesaplamamıza yardımcı oluyor. En yüksek işsizlik maaşı, asgari ücretin% 80’i olabilir. Bu durumda son 4 ayda (120 gün) asgari ücretle çalışan bir işçiye ödenecek işsizlik ödeneği tutarı 805,64 TL’dir (2020 brüt asgari ücret 2.558,00 TL’dir). Hesaplanan tutarlardan belirli oranlarda damga vergisi kesilir.

Ne sıklıkla işsizlik parası almanız gerekiyor?

İşsizlik ödeneği bir defaya mahsus bir emeklilik değildir. Onlarca kez satın alınabilir. 120 gün kesinti yapılmayan prim ile 3 yıl 600 günlük prim ihtiyacının karşılanması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. İşsizlik parası aldınız ve sonra çalışmaya başladınız. Yükümlülüğünüzü ve prim koşullarını yerine getirdikten sonra tekrar işten çıkarılırsanız İşkur’a tekrar başvurarak işsizlik parası alabilirsiniz. Bu maaşı sadece ikinci kez alabilmek için 600 günlük ikramiyenin tamamlanması gerekir. İşsizlik parası alırken işe alınan ve maaşı kesilen bir işçinin işsiz kalması halinde eski maaşını almaya devam etmesi mümkündür.

İşsizlik parası hangi durumlarda indirilir?

Aşağıdaki durumlarda, şartları tamamladıktan sonra işsizlik parası alanların maaşları indirilecektir.

► İŞKUR tarafından talep edilen bilgi ve belgeleri geçerli bir sebep olmaksızın zamanında teslim etmeyenlerin maaşları düşürülecektir. Bu nedenle tesis çağrısına zamanında cevap verilmelidir.

► İşsizlik aylığı başvurusu kabul edildikten sonra, gelir getirici faaliyette bulunan, sosyal güvencesi ile işe başlayan veya SGK kurumlarından emekli maaşı alan kişinin işsizlik ödeneği indirilecektir.

► İŞKUR’dan eğitim, mesleki eğitim vb. Eğitimlerine sebep belirtmeksizin gelmeyen veya kabul edilmesine rağmen devamlılık sunmayan kişinin işsizlik aylığı azaltılır.

► Yine söz konusu kurum tarafından son işin mesleklerine ve benzer şartlarına ve ücretlerine göre benzer bir iş önerisi üzerine işsizlik parası kesilir ve bu işi reddetmek ve reddetmek için geçerli bir sebep yoktur.

Kurumun talebine cevap vermeyen veya teklif edilen işi reddeden kişiye, aynı şartları taşısa dahi işsizlik parası artık ödenmeyecektir. Sadece bu nedenlerin ortadan kalkması halinde, kurumun kendisine sunduğu pozisyonu kabul etmesi, eğitimi veya mesleki eğitimi olumlu şekilde yerine getirmesi ve talep edilen bilgi ve belgeleri kuruma vermesi halinde maaşının geri ödeneceği anlamına gelir. Maaş kesintisi durumunda süre sıfırdan başlamaz. Kaldığı yerden devam ediyor. Ödeme süresi hiçbir koşulda başlangıçta belirtilen ödemeyi aşamaz.

Örneğin bir kişiye 240 gün vade ile 200 gün ödeme yapılırsa, yukarıda belirtilen nedenlerle maaşı düşürülecek ve şartları yeniden sağladıkları tespit edilecektir. Aldığı işsizlik parası 40 gündür. Askerlik ve analık izni veya hastalık nedeniyle maluliyet aylığı almak dışında kalan nedenlerle silahlı kişiler için işsizlik ödeneği ödenmeye devam edildiği takdirde kesilecektir.

120 günlük süre kalkıyor mu?

İşsizlik parası zamanlarından bahsettik. Çok geç başvurursanız, geç kaldığınız süre için eksik bir maaş alırsınız. Süresi dolanlar herhangi bir hak iddia edemez. 120 günlük süre dikkate alındığında, yönetmelik yürürlüğe girdiğinde işsizlik aylığı alamayan 12.500 kişi işsizlik aylığı alabilecek. 30 gün kuralı hala aynı. Başvuru, iş bitiminden 30 gün önce yapılmalıdır. İstifa edenler hiçbir koşulda işsizlik ödeneği talep edemezler. Sözleşme sahibi, işveren tarafından feshedilmesi gerektiği anlamına gelir. Düzenleme kabul edilirse pek çok insan gülecek.

İşsizlik parası en fazla 10 ay süreyle ödenir. Koşulları sağlayanların 30 gün içinde bağlı oldukları illerdeki İŞKUR müdürlüklerine gitmeleri gerekmektedir. Süresi dolanların maaşları geriye dönük olarak ödenmeyecektir. 2020 yılında minimum miktar artırıldı. Bu düzenlemelerle en düşük işsizlik ücretinin 1.015 TL, en yüksek işsizlik ücretinin 2.032 TL olacağı söyleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir