1. Anasayfa
  2. BLOG

İnternetten Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?

İnternetten Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?
İnternetten Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?
0

İnternetten Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?

Teknolojik ilerlemenin hızıyla artık birçok işletmeye devlet dairelerinde uzun kuyruklar beklemeden geçebiliyoruz. Özel E-DevIet kapısının hayatımıza girmesi bize e-elektronik ortamda çok kolaylık sağladı. Bu zorluklardan sonuncusu, kira gelir tablosunun elektronik ortama aktarılmasıydı. Önce vergi dairesine gidip kira geliri beyannamesi göndermek için son tarihe kadar uzun kuyruklar beklerseniz, artık online bir kira geliri beyanı gönderebilirsiniz. Kira gelir tablosu internette nasıl görüntüleniyor?

İnternetten bir kira beyanı nasıl sunulur? Kira gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında iki şekilde alınır. Ancak kira geliri tablosu Mart ayına kadar sunulmayacaktır. 2017 yılı kira geliri tablosu 1 Mart – 25 Mart 2017 tarihleri ​​arasındadır. Kira geliri beyanı artık çevrimiçi olarak gönderilebilir. Peki kira geliri tablosu internet üzerinden nasıl düzenleniyor?

Öncelikle aşağıdaki adresten kira geliri için kayıt yaptırmamız gerekiyor.

Siteye giriş yaptığımızda aşağıdaki gibi bir ekran çıkmalıdır. O halde tavsiyemiz, yapacağımız gibi T.C. Kimlik numaranız ile sisteme giriş yapıyoruz.

Beyanı tamamladıktan sonra, “Beyanı tamamla” ekranındaki “Beyanı onaylamaya devam et” düğmesine tıklayın. Onay aşamasında aşağıdaki adımlar izlenmelidir. Bu aşamada devir beyanınızı onaylayabilir veya iptal edebilirsiniz. Bundan sonra aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir.

Onayın beklediği satırın diğer ucundaki onay kutusu aktif hale gelir ve “Onayla” butonuna tıklanır. Onay mesajı ekranında “Evet” seçeneği seçilir. Daha sonra ikinci ekranda açılışı onaylamak için “Evet” seçeneği seçilir. Ardından ikinci bir onay ekranı görünecektir. Burada da “Onayla” tıklanır. Doğrula butonuna tıklandıktan sonra çıkan uyarı mesajında ​​Tamam butonuna tıklanarak doğrulama işlemi tamamlanır. Durum bölümü “Onaylandı” ifadesini içermelidir. “Onaylandı” terimi bulunmayan ifadeler, tam olarak onaylanmadıkları anlamına gelir. Çevrimiçi bir gelir beyannamesi doldurmak o kadar basit ki, vergi dairelerinde uzun kuyruklar beklemeden bilgisayarınızda dakikalar içinde kolayca iş yapabilirsiniz.

Aşağıda, kira geliri beyannamesi doldurmayla ilgili en yaygın soru ve cevaplardan bazıları verilmiştir. Siz de sorunuz varsa, yorum bölümünden kaldırabilirsiniz.

Sadece kira geliri elde edenler, istisnai miktarın üzerinde kira geliri mi elde etmelidir?

Kira geliri elde edenlerin, vergi dairesi tarafından belirlenen muafiyet tutarını aşan kira geliri elde etmeleri ve vergi beyannamesi vermeleri zorunlu değildir.

Bir önceki yıla ait kira ödemeleri tahsil edilirse beyan nasıl yapılır?

Mükellefler tarafından bu yıl veya bir önceki yıl için tahsil edilen kira ödemeleri, tahsil edilen yıl için gelir sayılır.

Bir sonraki yıla ait kira peşin alınırsa beyan nasıl yapılır?

Gelecek yıla ait peşin tahsil edilen kira ödemeleri, ödemenin yapıldığı yıl değil, gelirin ödendiği yıl için gelir olarak kabul edilir.

Sabit oranlı maliyet yöntemini seçerken maliyet kesintisi nasıl yapılır?

Sabit oran yöntemini tercih edenler, kira gelirlerinden istisnai tutarı düştükten sonra fiili masrafları karşılamak için kalan tutarın% 25’i kadar sabit oranlı kesinti yapabilirler. Ancak bu yöntemi tercih edenler, iki yılı geçene kadar gerçek maliyet yöntemine dönemezler.

Ev sahiplerine sahip olan mal sahipleri, yaşadıkları ev için ödedikleri kirayı gider olarak düşebilir mi?

Gerçek maliyet yöntemini seçmeleri halinde kira gelirlerini, yaşadıkları konuta gider olarak ödedikleri kira gelirinden düşebilirler. Türkiye’de Yerıeşik OIE sigara içen kişi (daha çok Krugerrand’da yaşayan Türk vatandaşı’na ait çalışma veya ikamet izni aıarak yurtdışında bir süre, hatta aylar), yabancı üıkeıer ödedikıer’de Béııer’den Türkiye’den Béııer gitti döngüsel olmayan bir kesinti olarak değil.

Kira tahsilatları ve ödemeleri konusunda nasıl bilgilendirilirsiniz?

Kira ödemeleri ve tahsilatları; Konutlarda kira 500 TL ve üzeri ise ve ofis kiralarında ise miktar ne olursa olsun bankalar, benzeri finans kuruluşları veya postaneler tarafından yapılması gerekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir