1. Anasayfa
  2. BLOG

Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?

Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?
Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?
0

Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?

Engelli ehliyeti alma, 1 Ocak 2016 tarihinde Karayolları Kanunu ile değiştirildi. Engelli ehliyet olarak kabul edilen H sınıfı ehliyet kaldırıldı. Geçmişte olduğu gibi, engelli vatandaşlar sağlık raporları üzerinden değerlendirilmekte ve A veya B ehliyeti verilebilmektedir. Gerekli belgelerle sürücü kurslarına kayıt yaptıran adaylar eğitilecektir. Sürücü adayları hem teorik hem de sürüş derslerini tamamlamalıdır. Teorik dersin ardından yazılı sınavı geçenler ehliyet sınavına girebilirler. Engelli kişi sağlık raporunda araç kullanma yetkisi alır ve daha sonra sürücü okulundaki aşamaları başarıyla tamamlarsa ehliyetini alabilir. Ayrıca engelliler araç değiştirme özgürlüğüne sahiptir. Kişi araçta değişiklik yaparsa, bunun ehliyet üzerinde belirtilmesi gerekir. Aksi takdirde, sürücü ön ödemeli trafik için para cezasına çarptırılabilir.

Engelli H sınıfı ehliyet başvuru belgeleri nelerdir?

Engelli ehliyetinde istenen belgeler, ilk kez ehliyet alan kişiler ve ehliyetini yenilemek isteyenler tarafından talep edilmektedir. Başvuruyu tamamlayan kişiler ehliyet sahibi olabilir. Engelli ehliyet almak isteyen vatandaşlar için istenen başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:

  • Sürücünün engellilik durumunu gösteren bir engellilik raporu istenir.
  • Son altı ay içinde çekilmiş 2 fotoğraf gerekmektedir.
  • Kimlik için bir kimlik kartı gereklidir.
  • Ücretler ödendikten sonra banka dekontları gereklidir.
  • Değerli bir kağıt ücreti gereklidir.
  • Yenilenmesi halinde eski ehliyetler alınacaktır.

Engelli ehliyet almanın koşulları nelerdir?

Engelli sürücü ehliyeti koşulları, yeni düzenleme ile bazı değişikliklere uğramıştır. 2016 trafik yönetmeliğinde H sınıfı ehliyet kaldırılmıştır. Devre dışı bırakılan lisansta yapılan değişikliklerin yanı sıra şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • B sınıfı belgeler için 18 yaş sınırı sabit kalırken, A sınıfı belgeler için asgari yaş sınırı 20’dir. Motosiklet ehliyetleri için yaş sınırı en az 21 yıl olarak belirlendi.
  • A Sınıfı sertifika almak isteyenler, iki yıllık deneyim kazanmak için A2 lisansına sahiptir.
  • Sürücü testi başarıyla tamamlanmalıdır.
  • Sürücü belgesi hazırlanmalıdır.
  • Sağlık raporu onaylanmalıdır.
  • Adli sicil kaydı tutulmalıdır.
  • Ruhsat daha önce alınmamış olmalıydı.
Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?
Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?

B sınıfı sürücü belgesinin H sınıfı sürücü belgesine dönüştürülmesi

B sınıfından H lisansı verme süreci 2016 yönetmeliği ile uygulanmamaktadır. Vatandaşlar, B Sınıfını H Sınıfı ehliyetlerine dönüştürmek yerine doğrudan A veya B Sınıfı ehliyet satın almalıdır. H sınıfı ehliyetiniz varsa, koşulları karşılayarak bu belgeyi A veya B sınıfına dönüştürebilirsiniz. Sürücü belgenizi düzenlemek için iki temel koşulu karşılamanız gerekir. Öncelikle, engelliliğiniz hakkında yeni bir tıbbi rapor almalısınız. İkinci durumda, sağlık raporunuzu tamamladıktan sonra, ehliyetinizde değişiklik için başvurmanız gerekecektir. Tıbbi raporlar, kanunun uygun gördüğü hastanelerden veya pratisyen hekimlerden alınabilir. Tıbbi rapor sırasında kan grubunuzu bilmiyorsanız, size ayrıca kan grubunuzu içeren bir belge verilecektir. Engeli Çocuğu Çalışan Annelerin Emeklik Durumu Nasıldır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir