1. Anasayfa
  2. BLOG

Yurt Dışından Getirilen Araç Trafiğe Tescil Ettirilebilir mi?

Yurt Dışından Getirilen Araç Trafiğe Tescil Ettirilebilir mi?
Yurt Dışından Getirilen Araç Trafiğe Tescil Ettirilebilir mi?
0

Yurt Dışından Getirilen Araç Trafiğe Tescil Ettirilebilir mi?

Hem Türk vatandaşı hem de öğrenim gördüğü ülkenin vatandaşı olabilirsiniz. Bu anlamda çift uyruklu olan bu kişilere, yurtdışında emekli veya ikamet izni alan Türk vatandaşlarının araçlarını Türkiye’de trafiğe kayıt hakkı kapsamayan mavi kartlı olarak adlandırmıştır.

Türkiye’den çıkıp yurt dışına çıktığım arabamı getirebilir miyim?

Yurt dışından araç getirdiyseniz ve onu terk edip yurt dışına çıkmak istiyorsanız en yakın gümrük idaresine başvurmanız gerekmektedir. Burada başvuru yapmadan yurt dışına çıkmak isterseniz zaten sizin adınıza bir aracın kayıtlı olduğu görülmektedir. Bu şekilde hareket ederseniz sizi gümrük müdürlüklerine gönderecekler ve mağdur olacaksınız. Bu aşamada aracın gümrük idarelerine teslim edilmesi gerekecektir. Bu araçlar başkaları tarafından kullanılamaz.

Yurt dışından araba ve diğer araçların getirilmesi ve kullanılması ile ilgili tüm sorularınız aşağıdaki yorumlar kısmına yazarsanız kısa sürede cevaplanacaktır. Her şey bir yana serbest bırakılırsa, öncelikle bir yıl içinde en az 185 gün yurtdışında ikamet etmeye istekli olan kişileri yurtdışına ucuza getirecek araçlar, ikamet izni olması durumunda, herhangi bir ülkeye Türkiye’ye araç getirme hakkına sahip olacaklar.

Yurt Dışından Gelen Araçların Sorumlulukları

Yurt dışından bir araba getirmişsin. Bu arabayı sürdün ama paraya ihtiyacın vardı. Bu durumda satamazsınız. Satılamaz. Aynı zamanda aracı getiren kişiden başka birini kullanmak doğru değildir. Kiralamak veya devretmek mümkün değildir. Bu araçlarla trafik cezaları ödemeyeceğiniz anlamına gelmez. Ne kadar ceza verilirse verilsin tekrar yurt dışına çıktığınızda gümrüklerle karşılaşacak ve ödeme yapmanız gerekecek.

Geçici Olarak Çalışacak Türk Vatandaşları

Yurtdışında çalışan Türk vatandaşları Türkiye’ye getirmenin önemli araçlarından bahsediyor. Burada iş yeri de önemlidir. Nitekim yurt dışına gemilerle giden ve yıllarca gelemeyenler de var. Ayrıca inşaat firmalarıyla gidip bu firmaların belirttiği yerlerde ikamet eden inşaat işçileri de bunlar arasındadır. Bu çalışanlar 185 günlerini tamamlasalar dahi ikametgah olarak bu yükümlülüğü taşımadıkları için araç getiremezler. Diyelim ki turist olarak gittiniz ve bu zamanı otel, pansiyon gibi yerlerde geçirdiniz. Hala bir araç getirip getiremeyeceğime dair bir sorunuz varsa, hayır demeliyiz. Burada ikamet belgeniz olmadığı için ikametgah belgesi ibraz edemez veya dayanak gösteremezsiniz.

185 Gün Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Burada insanların kafasını karıştıran şey, zamanın nasıl işlediğidir. Aslında bu dönemi bir yıl içinde aralıklı olarak doldurabilirsiniz. Yani bir yılda 185 gün kesintisiz kalış olacağı gibi bir kural yok. Bu sürenin hesaplanmasında pasaport kontrolleri sırasında yurt dışına çıkış ve dönüş saatleri belirlenir. Diğer bir deyişle gümrük çıkış ve giriş saatleri, yurtdışında ne kadar zaman geçirdiğinizin büyük bir kanıtıdır.

Yurt Dışından Emekli. Araç Getirebilir miyim?

Yurtdışında ikamet ederken yaşına ve 185 gün süreyle emekli olmaya hak kazanan kişiler, şarta bakılmaksızın Türkiye’ye araba ile gelip burada kullanabilir. Hatta bu kişiler araç tüketim vergisi ve diğer ödemeleri de takip edebilir ve Türk plakası süresiz olarak takılırsa aracı Türkiye’ye kullanabilir.

Araç Ön Beyanname Uygulaması nedir?

Yurt dışından araç getirme ve diğer işlemlerin tüm işlerinin Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapıldığını belirttik. Bu nedenle araç getirmek için araç ön beyanname uygulaması söz konusudur. Buraya araçla gelen kişilerin bu uygulamayı tabletlerine veya telefonlarına indirmesi ve bilgileri orada işlemesi gerekiyor. Bu uygulama aynı zamanda gümrükte zaman kaybetmenizi de engeller. Araçlarla ilgili bilgiler Ticaret Bakanlığı’nın ilgili sayfasından alınabilir.

Yabancı Araçlar Türkiye’de Nasıl Kalınır?

Geçmiş yıllarda bu araçların Türkiye’de kalmasının yolu altı ay ile sınırlıydı. Ancak bugün yapılan yeni mevzuat ile bu süre 2 yıla çıkarıldı. Yani bu araçların ülkemizde 24 ay kullanılmasının önü açıldı. Ancak bu süre içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün tüm denetim prosedürlerine tam olarak uyulması gerekmektedir. Yani bu şartları karşılıyorsanız ülkemizde araçları kullanabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir