1. Anasayfa
  2. BLOG

Varlık Yönetimi Şirketleri Haciz Yapabilir mi?

Varlık Yönetimi Şirketleri Haciz Yapabilir mi?
Varlık Yönetimi Şirketleri Haciz Yapabilir mi?
0

Varlık Yönetimi Şirketleri Haciz Yapabilir mi?

Finans dünyasının her geçen gün daha fazla yenilik gördüğünü söyleyebiliriz. Oldukça verimli bir sektör olan finans sektörü, sürekli olarak yeni iş kollarının ortaya çıkmasına tanık oluyor. Finans sektöründen yeni ortaya çıkan işlerden biri de varlık yönetimi şirketleri … Bu şirketler ortalama olarak 2003 yılından beri faaliyet gösteriyor. Onlar hakkında pek bir şey bilinmiyor, sadece konuştukları insanların çok az verisi var. Bu makalede, bu nedenle size varlık yönetimi şirketleri hakkında veriler veriyoruz ve varlık yönetimi şirketlerinin bir haciz toplayıp toplayamayacağı sorusunu netleştirmeye çalışıyoruz. Bu, bu şirketlerle ilgilenenlerin sorduğu en yaygın sorulardan biridir.

Varlık yönetim şirketleri; Bankalar şeklinde eğitilemeyen ve 2003 yılında Bankacılık Kanunu’nda (5411 sayılı) çıkarılan bir yönetmelikle uygulamaya konulan finansal kuruluşların taleplerini üstlenen şirketlerdir. Borcun üstlenilmesiyle birlikte bu firmalar artık talebin yeni muhatabı ve eğitimde yetkilendiriliyor. Olayın mantığı nedir diye sorarsanız; Bu alacaklarını bankalardan belirli iskontolarla satın alan varlık yönetim şirketleri, bu alacakları öğrenerek kar etmeyi hedeflemektedir.

Daha iyi bir anlayışa örnek verecek olursak; X Bankası’nın toplamda öğrenemediği 10 milyon TL’lik iddia, varlık yönetim şirketleriyle yapılan görüşmeler sonucunda 6 milyon TL’ye taşınmış ve varlık yönetim şirketi bu iddiayı 8 milyon TL olarak öğrenirse 2 milyon kâr elde etmiştir. Elbette bu firma arzu ederse tüm bu talepleri yaşayabilir. Hatta 5 milyon TL kar edebilir.

Maalesef, varlık yöneticilerinin haciz yapıp yapamayacağı sorusunun cevabı evet. Sonuç olarak ana alacaklı olan finans kuruluşundan belli bir meblağ ödeyerek elde ettiği bu alacaklıya ilişkin tüm hak ve tasarruflar varlık yönetim şirketine devredilecektir. Buna karşılık; Bankalar, bu iddiaları temel olarak eğitim zorlukları nedeniyle varlık yönetimi şirketlerine aktarmaktadır. Aslında banka eğitim kısmına aldırış etmiyor, pes ediyor ve paralarının belli bir kısmını transfer ediyor ve belli bir meblağdan feragat edilmesi halinde bu havale sürecinde hukuki işlemlere girmeme amacı da var. Böylelikle alacaklıyı devralan varlık yönetim şirketi ana alacaklı olur ve borçludan parayı öğrenmek için icra sürecini uygular. Borç hala ödenmediğinde; Haciz, satış vb. İşlemler sıralı olacaktır. Borçlarınız varlık yönetim şirketine geçtiğinde; Borçlarınızı mutlaka görüşmelisiniz. Bu nedenle, bu şirket küçük bir indirime gidebilir çünkü aslında borcunuzu bankada belirli bir indirimle üstlendi.

Eyaletimizde faaliyet gösteren bazı varlık yönetimi şirketlerini sayarsak; LBT Varlık Yönetimi, Anadolu Varlık Yönetimi, Bebek Varlık Yönetimi, RCT Varlık Yönetimi, Kurumsal Varlık Yönetimi, Kesin Varlık Yönetimi, Standart Varlık Yönetimi ve Efes Varlık Yönetimi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir