1. Anasayfa
  2. BLOG

Subay Sınav Yerleri Neresi? Sözleşmeli Subaylar İçin Başvuru Koşulları Nelerdir?

Subay Sınav Yerleri Neresi? Sözleşmeli Subaylar İçin Başvuru Koşulları Nelerdir?
Subay Sınav Yerleri Neresi?
0

Subay Sınav Yerleri Neresi? Sözleşmeli Subaylar İçin Başvuru Koşulları Nelerdir? Sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz. İşte detaylar…

Ülkemizde birçok insan subay ve yedek subay olmak istiyor. Bu nedenle, genellikle nasıl subay ve yedek subay olunacağı konularından biridir. Ülkemizde subay ve yedek subay olabilmek için sınavlara girmek gerekiyor. Sınav dışındaki koşullar yerine getirilirse vatandaşlar başvurabilir. Subay olanlar kariyerlerine Türk Silahlı Kuvvetlerinde askeri personel olarak başlar. Yedek subay ve subay gençlerin tercih ettiği meslekler arasındadır.

Nasıl Subay Başvurusu Yapılır?

Memur olmak isteyenlerin aşağıdaki internet adresinde yayınlanan duyuruları takip ederek başvurularını yapmaları gerekmektedir.

E-devlet şifresi ile bu internet adresinden başvuru ekranına girilerek ön başvuru yapılmalıdır. Ön uygulamadan sonra ayarların yapılması ve işlemin takip edilmesi gerekir.

Subay Olmak İçin Gereken Koşullar

Lisans derecesine sahip adaylar 1 Ocak 1992’de veya sonrasında doğmalıdır. Lisansüstü eğitimini tamamlayanlar 1 Ocak 1987 veya sonrasında doğmuşlarsa başvurabilirler. Uzmanlaşanlar 35 yaşından büyük olmamalıdır. Başvuran kadınların 1.53 metreden uzun olması gerekmektedir. Erkekler için boy 1,64 metredir. KPSS-P3 puan türünde en az 60 puan, kamu personeli seçimine yönelik sınav olan KPSS’den alınmalıdır.

Yedek Subay Olma Koşulları

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. 4 yıllık temel eğitim mezunları yedek subay olma şansına sahip olabilirler. Yedek subay olmak istediklerine dair taleplerini sunmaları gerekiyor. Yedek görevlilerin işe alınması, başvuru sahiplerine sunulan büyüklük ve ağırlık aralığında olmalıdır. Lisans derecesine sahip başvuru sahipleri 27 yaşın altında olmalıdır. Doktora öğrencileri için; Bu yaş sınırı 32 yıldır.

Yedek Subaylığa Nasıl Başvurulur?

Yedek subaylık için başvurular askerlik şubelerine yapılmaktadır. Başvuru sırasında yedek subay olunmak istendiğinin belirtilmesi gereklidir. Askerlik şubesindeki görevli kişi bu talep sonrasında bir form daha vermektedir. Sonrasında 12 aylık dönem içinde yedek subaylık mı yoksa 6 aylık dönem içinde erbaşlık mı yapmak istedikleri sorulur. Yedek subaylık için başvurulması halinde bir sınava girilmekte ve sonuca göre yedek subay olarak askerlik yapılabilmektedir.

TSK günümüzde çok yoğun ilgi gösterilen yedek subaylık için kısıtlı sayıda alım yapmaktadır. Başvurular arasından ihtiyaca göre belirlenmiş olan sayıda kura çekilmekte ve alımlar buna göre yapılmaktadır. Kuraların çekilmesi sonrasında yedek subaylığa hak kazanmış olanlar 2 aylık bir eğitim alırlar. Bu eğitim sonrasında görev yerlerinde göreve başlayabilmektedirler. Eğitimlerin ardından göreve başlayan yedek subaylar 10 ay boyunca maaşlı olarak çalışabilmektedirler.

Yedek Subay Sınıflandırma Sonucu Nasıl Sorgulanır?

İlgili sorgunun yapılabilmesi için e-devlet sistemine girilmesi gerekmektedir. Gerekli adımlar aşağıdaki bölümde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

  1. https://www.turkiye.gov.tr adresinde kayıtlı olmalıdır.
  2. Ana sayfadaki oturum açma düğmesine tıklamanız ve kimlik doğrulaması için bu düğmeyi kullanmanız gerekir. E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. Kimlik doğrulama, kimlik kartı ve internet bankacılığı ile yapılabilir.
  3. E-devlet şifresi ile giriş yapmak isteyenler; PTT şubelerinden e-devlet şifresi alabilirsiniz.
  4. T.R. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra e-hizmetler menüsünden Savunma Bakanlığı seçilmelidir.
  5. “Yedek görevli için sonuç sorgusu” ve “Transfer talebi” seçenekleri seçilmelidir. Sonuç, açılan sayfada görüntülenebilir.

Subay Adayları Tercih İşlemleri

Subay adayları tercih işlemleri sırasında en az 1 komutanlığa başvuru yapmak durumundadırlar. Toplamda 3 hak verilen adayların bir sıralama yapmasına gerek olmamaktadır.

Subay Sınav Yerleri Neresi?

  • Hava Kuvvetleri Bando ve Merasim Komutanlığı’nda sınava girilebilmektedir. Sınav merkezi, Ankara Kirazlıdere’de olmaktadır.
  • Kara Harp Okulu Komutanlığı’nda sınav yapılmaktadır. Sınav yeri, Ankara Çankaya’dadır.
  • Ankara Mamak’ta MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda sınava girilebilmektedir.

Sözleşmeli Subaylar İçin Başvuru Koşulları

  • Lisans mezunlarının en fazla 27, lisansüstü mezunlarının 32, uzmanlık eğitimi alanların 35 yaşında olmaları gerekmektedir. Öğrenimini yurt dışında tamamlayanlar ise; denklik belgesi almalıdırlar.
  • Son 2 yıl içerisinde KPSS-P3 puan türünde 60 ve üzeri puan alınmış olması gerekmektedir.
  • Kanunun sebepler ile askerlik görevlerini yerine getirmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir.
  • Askerlik hizmeti devam eden yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve erler başvuru yapabilmektedirler.
  • Askerlikten terhis olanların yedek subay olamaz kararı yok ise; başvuru yapabilmektedirler.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların başvuruları alınmaktadır.
  • Herhangi bir sebep ile sivil veya askeri okullardan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkartılmamış olanların başvuruları kabul edilmektedir.
  • Yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonrasında sonucun olumlu çıkması gerekmektedir.
  • Herhangi bir durumdan dolayı hükümlü bulunmamış ve soruşturma altında olmayan bireyler başvuru yapabilmektedirler.
  • Terör örgütü üyeliği bulunmayan, milli güvenliği tehdit edebilecek herhangi bir oluşumun içerisinde olmayan kişiler başvuru yapabilmektedirler.

Subay ve Yedek Subay Maaşları

Subaylar 2020 senesinde ortalama olarak 5000 TL maaş almaktadırlar. Fakat bu rakam rütbeye göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca görev yapılan bölge de maaşa etki eden faktörler arasında yer almaktadır. Yedek subaylar ise subaylara göre 1000-1500 TL daha az maaş almaktadırlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir