1. Anasayfa
  2. BLOG

Repo Çeşitleri Nedir, Repo Yatırımı Nasıl Yapılır?

Repo Çeşitleri Nedir, Repo Yatırımı Nasıl Yapılır?
Repo Çeşitleri Nedir, Repo Yatırımı Nasıl Yapılır?
0

Repo Çeşitleri Nedir, Repo Yatırımı Nasıl Yapılır?

Yatırım yapmak isteyenler birikimlerini kısa vadeli, sabit getirili bir araca yatırmak istiyorlarsa Repo’yu tercih edecekler. Diğer para piyasası araçlarının aksine, bu, bir menkul kıymetin kısa sürede satılması ve belirli bir mutabık kalınan zamanda geri alınması arasındaki farkın karıdır.

Repo işlemleri ile işlem gören varlıklar; Hazine bonosu, devlet tahvili gibi güvenli yatırım araçlarının yanı sıra banka bonoları ve menkul kıymetleri içerir. Genellikle risk almak istemeyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Repo Çeşitleri Düz Repo: Belirli bir menkul kıymeti iade yükümlülüğü ile satarak kar elde etmek için mutabık kalınan zamanda yapılan satış işlemidir.

Ters Repo: Menkul kıymet doğrudan geri alım için satılırken ters repo ile tekrar satılmak üzere satın alınır. Yani menkul kıymeti satın alan kişi ödünç pozisyonu alan kişi olur ve menkul kıymeti faizle iade eder.

Hayali (karşılıksız) repo: Bir menkul kıymetin birden fazla alıcıya satışını veya bir menkul kıymetin portföyde yer almasa dahi teminat olarak fiş veya makbuz karşılığında değiştirilmesini içerir. Bu tür işlemlerde biri genellikle gerçek, diğeri hayali.

Açık repo: Vadesi bilinmeyen paranın günlük değerlemesidir.

Esnek repo: Paranın bir kısmını karşı tarafa belirli bir süre için ödeme esnekliği sunar.

Gecelik Repo: Bir günlük vadeli repolardır. Değer tarihi Cuma gününe denk geliyorsa teslimat Pazartesi olacaktır. Takas ertesi gün gerçekleşir.

Sürekli repo: Karşılıklı mutabakat ile belirlenen reponun vade sonunda otomatik olarak yenilenmesidir.

Döviz swap repoları: Tüm işlemlerin döviz cinsinden yapıldığı repolardır.

Vadeye kadar repo: Portföyünde genellikle yüksek getirili yatırım araçları bulunan ve vade tarihi ödeme tarihi olan repolardır.

Repoya nasıl yatırım yaparım?

Repo yatırımları iki şekilde yapılmaktadır. Birincisi bankalardan, ikincisi de borsadan. Bunu çevrimiçi olarak veya doğrudan bankalardaki banka şubesinden yapabilirsiniz. Hisse senedi piyasası hakkında iyi bilgiye sahip olmak gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir