1. Anasayfa
  2. YARDIM PARASI

Kira Yardımı Almak İçin Şartları Neler? (Devlet Destekli)

Kira Yardımı Almak İçin Şartları Neler? (Devlet Destekli)
2020 Kira Yardımı Almak İçin Şartları Neler? (Devlet Destekli)
0

Kira Yardımı Almak İçin 2020 Şartları Neler? (Devlet Destekli)

Devletin vatandaşlarına sağladığı ekonomik yardımlar arasında kira desteği de var. Hükümet, maddi durumu kötü olan ailelere barınma ihtiyaçlarını karşılamak için konut yardımı sağlar. Düşük gelirli aileler kira yardımlarından yararlanmak için kira yardımı başvurusunda bulunmalıdır. Sosyal yardım nakit yardımları, yardım türlerine göre değişir.

Devlet, yaşayacak bir yeri olmayan vatandaşlara yardım etmek için kira sübvansiyonları sağlıyor. Bakanlık kararı ile yıkılması gereken konutlarda kiracı ve hak sahiplerine 595 lira ile 960 lira arasında kira yardımı ödemesi yapılıyor.

Bu yardım Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ailevecalisma.gov.tr) bünyesinde yoksul ailelere verilmektedir. Uygun kişiler tarafından yapılan başvurular incelenir ve yardım almaya hakkı olan kişilere ödenir. Valilikler ve Valilikler bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurular yapılmaktadır. Yardım başvurusu sırasında; Muhtardan alınan nüfus cüzdanı, ikametgah, gelir belgesi ve yoksulluk kağıdı fotokopisi istenir.

2020 Konut Yardımı Başvuru Yolları

Bu devlet yardımı; Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özel vakıf ve dernekler, STK’lar, Mali Yardım Gönüllüleri ve Belediyeler aracılığıyla ödeme yapar. İhtiyaç sahibi vatandaşlar gerekli belgeleri tamamlayıp bu birimlerden herhangi birine başvurabilirler. Bu kurum ve kuruluşlar ihtiyaç sahibi vatandaşlara bütçe imkanları dahilinde ev kira yardımı sağlamaktadır. Bazı belediyeler fonları kapsamında belirli dönemlerde ihtiyaç sahiplerine gıda, kömür, giyecek ve nakdi yardımda bulunur. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, aileleri evlerinde ziyaret ederek yardımları elden dağıtıyor. Kira yardımının yanı sıra maddi imkânları yetersiz ailelere 80 TL elektrik faturası desteği de verilmektedir.

Deprem Riski Taşıyan Evlere Alabilir!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deprem riski taşıyan ve yıkılma ihtimali olan evler için yıkım kararı alarak bu evlerde yaşayan vatandaşların bedelini ödüyor. Bulunduğunuz konut deprem riski taşıyorsa, kira ödeneği alabilmek için öncelikle bir dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamındaki evlerde yaşayanlar da bu yardımdan yararlanmaktadır. Yaşadığınız ev deprem riski altındaysa ve bu nedenle kira ödeneğinden yararlanmak istiyorsanız, başvuru dilekçesi örneklerinden birini doldurup belgeleri gerekli kuruma teslim etmelisiniz. Kentsel dönüşüm kapsamında ödenen en düşük kira indirimi 595 TL’dir.

Kira Yardımından Hangi İller Yararlanıyor?

Kilis, Artvin, Karabük, Bilecik, Yalova, Bingöl, Iğdır, Bolu, Ardahan, Çankırı, Bartın, Erzincan, Kırıkkale, Gümüşhane, Karaman, Hakkâri, Bayburt, Nevşehir, Tunceli illerinde ikamet eden kiracılara bir defaya mahsus 1190 lira, Hak sahiplerine 2975 TL kira ödeneği ödenecektir.

Amasya, Düzce, Rize, Bitlis, Osmaniye, Edirne, Kırıkkale, Şırnak, Giresun, Aksaray, Isparta, Yozgat, Kars, Uşak, Muş, Siirt, Kastamonu, Niğde’de yaşayan kiracılar için bir defaya mahsus 350 lira, ev sahibi için 3.375 lira Vatandaşlara konut yardımı ödenecek.

Çanakkale, Sivas, Adıyaman, Afyon, Batman, Ağrı, Zonguldak, Çorum, Elazığ, Tokat, Kütahya, Ordu illerinde ikamet eden kiracılara bir defaya mahsus 510 TL, ev sahiplerine ise 3.775 TL ödeme yapılacak.

Aydın, Urfa, Balıkesir, Van, Deniz, Trabzon, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır, Samsun, Denizli, Sakarya, Eskişehir, Muğla, Antep, Kocaeli, Maraş, Hatay, Manisa, Kayseri, Malatya illeri 4150’de ikamet eden kiracılara 660 lira Yararlanıcılara lira ödenecek.

Konya, Bursa, Antalya ve Adana illerinde ikamet eden kiracılara bir defaya mahsus 810 TL, hak sahiplerine 4525 TL ödeme yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kira Desteği Şartları Nelerdir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayanlara kira desteği sağlıyor; 860 liradan 960 liraya yükseldi. Yararlanıcıların alacağı yardım 4.800 liraya çıktı. Bu ödemeler 6306 sayılı Afet ve Risk Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca yapılmaktadır. Bu bağlamda, kanun şunları belirtir:

MADDE 5 – (1) Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir