1. Anasayfa
  2. BANKALAR

Havale Nedir? Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?

Havale Nedir? Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?
Havale Nedir? Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?
0

Havale Nedir? Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?

Günümüzde birçok para transferi yöntemi kullanılmaktadır. Bu transferler için banka şubeleri kullanılabilir ve en çok internet bankacılığı tercih edilmektedir. Büyük kolaylığının yanı sıra zaman ve maliyet avantajları da sunmaktadır. Bu durumda transferin ne zaman ele alınacağı en garip sorulardan biridir.

Transfer nedir?

Bir para transferi türü olan banka havalesi, şubeden bağımsız olarak aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan para transferi işlemidir. Para transferleri şube, ATM, bilgisayar, tablet ve cep telefonundan yapılabilir. İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık ile sıra beklemek zorunda kalmadan her yerden hızlı bir şekilde yapılabilir.

Havale ne zaman onaylanır?

Transfer için hesap sahibinin onayı gereklidir. Verilen onay bankaya ulaşır ulaşmaz işlem başlatılacaktır. Sevkiyat alıcıya 10 dakikadan kısa sürede ulaşır. Transfer aynı bankadaki hesaplar arasında yapıldığı için 7 gün 24 saat yapılabilmektedir.

Para, internet ve mobil bankacılık kanallarından her an alıcının hesabına aktarılabilir. İşlem banka şubeleri ile yapılan işlemlerde de aynıdır. Ancak şubeden transfer mesai saatleri içinde kasiyer tarafından yapılır. Hafta sonu açık olan bankalar haricinde, Cumartesi ve Pazar günleri banka şubeleri kapalı olduğu için şubeden transfer yapılmamaktadır.

Transfer ücretleri nedir?

İşlem başına ödenecek havale tutarı bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Bazı bankalar transfer için ücret talep etmese de, bazı bankalar küçük bir işlem ücreti alabilir. Bankalar, maaşlı müşterilere, emekli maaşını alan müşterilere ve çeşitli kampanyalara ücretsiz transfer yapılmasına izin verir.

Hangi kanallar üzerinden havale gerçekleştirilebilir?

Aktarım için çeşitli kanallar kullanılabilir. Altında;

  1. Online bankacılık
  2. Uygulama
  3. banka şubeleri
  4. ATM’ler
  5. Telefon bankacılığı

Cebe Havale Nedir?

Cep siparişi, elektronik transfer yapma yöntemidir. Her bankada bulunmayabilir. Alıcının bir banka hesabı olmadığı zaman para göndermek için kullanılabilir.

Cep harçlığı transferi için gönderen hesabın bu işlem için yetkilendirilmesi ve banka tarafından onaylanması gerekir. Bazı bankalarda alıcının TR numarası istenirken, bazı bankalarda sadece cep telefonu yeterli olabilmektedir. Gönderen tarafından yapılan iletim sonucunda, alıcının cep telefonunda bir şifre saklanır. Bu kod ile alıcı, gönderen bankanın ATM’sinde uygun menüye giderek parayı çekebilir.

PTT havale nedir?

Bankalarda hesabı bulunmayanların tercih ettiği para transferi yöntemlerinden biridir.  Gönderici herhangi bir PTT şubesine giderek kendi ve alıcının bilgileri ile birlikte gönderilecek ücreti yatırır. Alıcı ise herhangi bir PTT şubesinden kimlik kartı ile kendisine gelen parayı çeker.

PTT havalede 5 TL’den 75 TL’ye kadar gönderilen paranın miktarı ve üyeliğe göre çeşitli işlem ücreti bulunmaktadır. PTT havale işlemini gerçekleştirmek banka havalesinden daha uzun sürebilmektedir.

Kısaca EFT, havale arasındaki farklar

Genel olarak bakıldığında EFT ve havale arasındaki farkları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Havale aynı bankadaki hesaplarda yapılırken, EFT farklı bankada bulunan hesaplar arasında gerçekleşir. Virman ise kişinin aynı banka şubesinde bulunan kendi hesapları arasında gerçekleşir.
  • Havale işlem ücretleri her zaman EFT işlem ücretlerinden daha düşüktür.
  • Havale işlemi haftanın her günü 24 saat yapılabilirken, EFT işlemi sadece hafta içi belirli saatlerde gerçekleştirilebilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir