1. Anasayfa
  2. BLOG

Hangi kanser hastaları malülen emekli olabilir?

Hangi kanser hastaları malülen emekli olabilir?
Hangi kanser hastaları malülen emekli olabilir? Kanser hastaları için malulen emeklilik şartları nelerdir?
0

Hangi kanser hastaları malülen emekli olabilir?

Türkiye’deki işgücünün sosyal güvenlik sistemini kaybeden çalışanlara belirli haklar tanıyor. Bu haklardan en önemlisi erken emeklilik veya maluliyet emekliliği gibi görünüyor. Engellilik aylığı hakkı, engelli vatandaşlara ve hastalık nedeniyle uzun süre işgücünü kaybedenlere verilmektedir. Yorucu ve maliyetli tedavi süreçlerinden geçmiş kanser hastaları da bu kapsamda yer alabilir. Ancak engelli emekli olmak için kanser hastası olmak yeterli değildir. Kanser hastalarının gerekli sigorta primi ödemelerini tamamlaması ve iş kaybını belgelemesi gerekir. Peki kanser hastalarının engelli emekliliği için kaç gün sigorta primi ödenmesi gerekiyor?

KANSER HASTALARI İÇİN ENGELLİ EMEKLİLİK GEREKSİNİMLERİ NELERDİR?

  • Söz konusu kanser hastasının iş gücü kaybı en az yüzde 60 olmalı ve bu kayıp bir sağlık kurulu raporu ile belgelenmelidir.
  • Kişi çalışırken kanser olmalı ve en az 10 yıl sigortalı olmalıdır.
  • Toplam 1800 gün uzun vadeli sigorta branşlarına primi ödenmesi gerekmektedir.
  • Kişi başka bir kişinin daimi bakımına muhtaç ise 10 yıl sigortalı olma koşulu aranmaz. 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminin beyan edilmesi yeterlidir.
  • Kişi engelinden dolayı işten ayrılmalıdır.
  • Hizmet sözleşmesi olmaksızın kendi adına bağımsız çalışanların prim ve prime ilişkin SGK’ya (Genel Sağlık Sigortası primi dahil) borcu olmamalıdır.
  • Kanser teşhisi konulduktan sonraki 1 yıl içerisinde başvuru yapılmalıdır.
Hangi kanser hastaları malülen emekli olabilir? Kanser hastaları için malulen emeklilik şartları nelerdir?
Hangi kanser hastaları malülen emekli olabilir? Kanser hastaları için malulen emeklilik şartları nelerdir?

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN NASIL BAŞVURULUR?

  • Kişinin 1800 günlük sigorta primi ödenmişse ya da borçlanarak 1800 prim gününü tamamlaması mümkünse, rapor düzenlenmesi için hastaneye sevk ediliyor.
  • Gidilen hastanede düzenlenen sağlık kurulu raporuna göre hastanın malullük aylığı alıp alamayacağı belirleniyor.
  • Gereken koşulları sağlayan kişiler sonrasında maluliyet tespit işlemleri için sigorta kollarına göre farklı yerlere başvuruyor. 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) için kişilerin bağlı bulunduğu SGK İl ya da İlçe Müdürlüklerine, 4C (Emekli Sandığı) için kişilerin çalıştıkları kurumlara, görevlerinden ayrılan kişilerin ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.

GEÇİCİ MALULİYET SÜRESİ OLABİLİR Mİ?

Hastalığın türü ve tedavisine göre geçici maluliyet de söz konusu olabiliyor. Kanser hastası olan vatandaşların maluliyet durumu varsa maluliyet aylığı kanser hastalığının türüne göre değişen sürelerde bağlanıyor. Bu süre 12, 18 ve özellikle kan kanseri hastaları için 24 ay olabiliyor. Ayrıca kök hücre ve kemik iliği nakillerinden sonra 12 ay maluliyet hakkı bulunuyor. Bu süre sonunda kişi yeniden kontrole girdiğinde iş gücü kaybı yüzde 60’a çıkarsa maluliyet aylığı süreklilik kazanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir