1. Anasayfa
  2. BLOG

Çalışan Annelere Verilen Ücretsiz İzinler Nelerdir?

Çalışan Annelere Verilen Ücretsiz İzinler Nelerdir?
Çalışan Annelere Verilen Ücretsiz İzinler Nelerdir?
0

Çalışan annelere verilen ücretsiz izinler nelerdir?

Sigortalı çalışan anne ve anne adaylarına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli haklar tanınmaktadır. Kadın çalışanların koşullarını en üst düzeye çıkarmak ve annelik durumunda işleriyle bağlarını sürdürmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

Çalışan annelere hangi haklar veriliyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu kadın çalışanlara doğum durumunda bazı haklar tanıyor. İşverenlerin, çalışanlarının hamilelikte yaptırmaları gereken rutin kontroller sırasında ücretli izin vermeleri gerekmektedir. İzin günlerinin sayısı işveren tarafından değil, kadın çalışan tarafından belirlenir. Ayrıca 1 yaşından küçük çocuğu olan kadın çalışanlara bebeklerini emzirebilmeleri için günde 1,5 saat süt izni verilmelidir.

Süt izni için zaman aralığı da çalışan tarafından belirlenir. Bu sürelerin haftalık izinden düşülmesi veya o günlere denk gelmesi mümkün değildir. Ayrıca kadın çalışan memur ise bu süre ilk 3 ay 3 saat olarak belirleniyor.

Anneler için yarım günlük çalışma hakkı

Çalışan annelere yarım gün çalışma hakkı verildi. Doğum izninden sonra, çocukları okul çağına gelene kadar isterlerse ilk çocuk için 60, ikinci çocuk için 120, 3 ve daha fazla çocuk için 180 gün yarım gün çalışma izni. Kişinin çalışmadığı günlerin maaşı devlet tarafından ödenir. Çocuk engelli ise yarım günlük izin 360 güne kadar uzatılabilir.

Yarı zamanlı çalışan annelerin işveren tarafından işten çıkarılması mümkün değildir. Bu durumda işten çıkarılma ancak ihbar parası verilerek yapılabilir. Yarım günlük çalışma hakkından yararlanabilmek için bir kadın çalışanın doğum izni bitiminden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekmektedir. Burada önemli olan nokta, annenin bu haktan yararlanabilmesi için son 3 yılda toplam en az 600 gün prim bildirmiş olması gerektiğidir.

Annelere verilen ücretsiz izinler

Doğum yapan kadın memur ise 16 haftalık doğum izni ve 6 aylık yarım günlük çalışma süresinin bitiminden sonra 24 aya kadar ücretsiz izin alabilir. 4A olarak çalışan anneler 16 haftalık izinden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin alabilir. Ödenmemiş izinlerde yine işveren işçiyi işten çıkarmaz. Ancak, işveren ile bir anlaşma yapılır ve işveren ihbar tazminatı ödemeyi kabul ederse, kişi işten çıkarılabilir.

Emekli annelere sadece bir defaya mahsus emzirme ödeneği devlet tarafından ödenmektedir. Hem çalışan hem de çalışmayan anneler emzirme ödeneğinden yararlanabilir. Bunun için annenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir