1. Anasayfa
  2. BLOG

Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?

Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?
Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?
0

Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?

Borsada işlem görecek yatırımların çoğu değerli kağıtlardan oluşmaktadır. Bu gerçeğe dayanarak, değişimde kağıt araştırmasının nasıl yapıldığını açıklamaya çalışacağız. Örneğin, bir şirketin hisse senedi satın alarak yatırım yaptığını varsayalım. Satın almadan önce firma araştırılmalıdır.

Bu nedenle, hisse senetlerine yatırım şirkete doğrudan yatırım anlamına gelir. Geçmiş dönemleri analiz ederek şirketin geleceğe giden yolda iyi bir yol olacağı tahmin ediliyor. Buna göre yatırım yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Takas üzerine kağıt analizinin bu şekilde yapıldığını kabaca söyleyebiliriz.

Borsada kağıt analizi

İyi bir yatırımcı, hisse senedi alım satımına başladıkları andan itibaren söz konusu şirket hakkında kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.

Şirketle ilgili tüm geçmiş ve güncel detayları karıştırmalıdır. Firma ile ilgili verilere ek olarak, firmanın bulunduğu sektör ile ilgili en güncel bilgileri de edinmesi gerekmektedir. Sektördeki mevcut durumun şirketin değerleri üzerinde doğrudan etkisi olacaktır.

Bu, yatırımcının satın aldığı hisse senetlerini etkiler. Şirketin geçmişten bu yana olumlu ilerlemesi ve sektörün canlılığı, bu şirketin hisse senetlerine yatırım yapmak için yeterli nedenlerdir. Aynı şekilde, şirkete ve hisselerine olan ilgi, kağıtlarına yatırım yapıp yapmamayı gösteren önemli hususlardır.

Borsa üzerinde kağıt analizinin iyi yapılıp yapılamayacağını merak edenler için bilimsel açıdan iki tür analizden bahsedebiliriz. Bunlar temel analiz ve teknik analizdir. Temel analiz, şirketi ve pazarı incelemekten elde edilen izlenimler temelinde yapılan analizdir. Teknik analizde daha fazla matematik verisi var.

  • Temel analiz: Ekonomik analiz, sektör analizi ve şirket analizi olmak üzere üç alt analizden oluşur. Temel analizde pazarı ve koşullarını bilmek önemlidir. Bu bilgilere dayanılarak vakalar yorumlanır ve sonuç olarak olumlu veya olumsuz yönleri ortaya çıkarmak için girişimde bulunulur. Bu nedenle, kar veya zarara yol açabilecek durumları ortaya çıkarmak için girişimde bulunulur.
  • Teknik analiz: Teknik analiz araçları ve sayıları olmak üzere 2 alt analizden oluşur. Geçmişteki gelişmelerden hareketle gelecek tahminlerinin yapıldığı bu yöntemde sıklıkla fiyat-zaman diyagramı kullanılmaktadır. Teknik analiz araçları yardımıyla gelecekteki gelişmeleri tahmin etmeye çalışılır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir