1. Anasayfa
  2. BANKALAR

Blokeli para nasıl çekilir?

Blokeli para nasıl çekilir?
Blokeli para nasıl çekilir?
0

Blokeli para nasıl çekilir?

Blokeli Hesap Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları: Bloke hesaptan nasıl para çekilir, banka hesabı bloke nasıl kaldırılır, bloke edilen hesap nasıl açılır, bloke hesaba gönderilen paranın iptal edilip edilmeyeceği. geliyor. Gerçekten, bankalar günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Para yatırma, para çekme, havale yapma, fatura ödeme EFT gibi birçok parasal işlemi bankalar aracılığıyla gerçekleştirebiliriz. Ancak, birkaç nedenden dolayı banka hesabı bloke edilebilir. Bu durumda hesaptaki parayla işlem yapamadığımız için parasal işlemlerimizin birçoğu kesintiye uğrayabilir.

Bu yazımızda bloke edilen hesapla ilgili soruları cevaplamaya çalışacağız.

Engellenen (Blokeli) Hesap Ne Anlama Geliyor?

Bloke hesap, bankadaki hesaptan eksiltici işlem yapma yasağı anlamına gelir. Daha doğrusu, bloke edilen hesap nedir sorusunu şu şekilde açıklayabiliriz: Bir hesap bloke edildikten sonra, o hesapta bir kesinti işlemi yapamazsınız. Bu anlamda hesaptan para çekemezsiniz. Aynı şekilde bu hesap üzerinden fatura ödeyemez, para transferi yapamaz, EFT yapamaz, para alıp satamazsınız. Öte yandan bloke edilen hesaba başka bir hesaptan EFT, havale yapabilir veya para yatırabilirsiniz. Ancak, bloke edilen hesaba bu şekilde para eklendiğinde bu parayı çekemeyeceğinizi unutmayın.

Banka Hesabı Neden Bloke Edilir?

Banka hesabının bloke olmasının sebepleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Banka kredisi borcunun zamanında ödenmemesi halinde, kredi sözleşmesinde hesabın bloke edileceğine dair bir madde varsa, banka bu maddeye dayanarak hesabı bloke edebilir. Ancak sözleşmede böyle bir madde yoksa hesap bloke edilemez.
  • Kredi kartı kullanım sözleşmesinde banka kredi kartı borcunun ödenmediğine dair bir hüküm varsa, banka hesabı otomatik olarak bloke edebilir.
  • Kredi ödemeleri için hesaptan otomatik kesinti yapılmasına daha önce izin verdiyseniz, hesabınız kredi borcunun taksit tutarı kadar bloke edilecektir.
  • Kamu Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca Gelir İdaresi Başkanlığı, banka nezdindeki mevduat hesabınızı otomatik olarak bloke edebilir. Bu anlamda kamu borçları olarak şunları belirtebiliriz: idari para cezaları, vergiler, harçlar, harçlar, vergi cezaları, mahkeme işlemleri sonunda ödenecek ücretler, idare ile yapılan sözleşmelerden doğan borçlar, zarar verici fiillerden doğan tazminat yükümlülükleri idareye karşı kamu alacaklarıdır. Bunların dışında kanunlarında kamu alacağı olarak belirtilen alacaklar da kamu alacağı olarak kabul edilmektedir. Bu şekilde bir kamu borcunuz varsa bu borcun miktarı ne olursa olsun örneğin 100 TL’lik bir alacak için 100.000 TL’lik hesabınız bloke edilebilir.
  • İcra takibi halinde, ödeme emrinin kesinleşmesi üzerine icra dairesi, haciz işlemi için bloke edilecek banka hesaplarına yazı gönderir, banka ilgili kişinin hesabını derhal bloke eder. Ayrıca e-ek işlemi ile sistem üzerinden anlık olarak bloke işlemi yapılabilmektedir.
  • Mülkün kaçırılma riski olması durumunda, mahkeme yoluyla ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararı verilmesi durumunda banka, ilgili kişinin hesabına derhal bloke etme işlemi gerçekleştirir.
  • Şüpheli işlemlerin varlığında, bankalar, Cumhuriyet Savcılıkları veya Mahkemeler banka hesabına bloke işlemi uygulayabilir.
Blokeli para nasıl çekilir?
Blokeli para nasıl çekilir?

Blokeli Hesaba EFT ya da Havale Yapılabilir Mi?

Blokeli hesaptan başka bir hesaba havale ya da EFT yapılması yasak olmasına rağmen blokeli hesaba rahatlıkla para gönderilebilmektedir. Yani bir kimse havale ya da EFT yoluyla blokeli hesaba para gönderebilir. Ancak gönderilen bu para, hesap sahibi tarafından çekilemeyeceği gibi parayı gönderen kişi tarafından da para, hesaba geçmiş ise geri alınamayacaktır.

Blokeli Hesaptan Para Çekilir Mi?

Blokeli hesap ile ilgili merak edilen en önemli soru blokeli hesaptan nasıl para çekilir sorusudur. Maalesef bir hesaba bloke konulmuş ise bloke kaldırılana kadar bu hesaptan para çekmek mümkün değildir. Dolayısıyla blokeli hesaptan para çekmek için hesaba konulan blokenin kaldırılması zorunludur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir