1. Anasayfa
  2. BLOG

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
0

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, bireylerin sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olup olmadıklarına bakılmaksızın aktif olarak gelirsiz çalışma koşulu olmaksızın gelecek için ek gelir yaratmayı amaçlayan bir sistemdir. İnsanlar işyerinde gönüllü olup çalışıyorsa, artık bu sistemi zorunlu kılmak zorundadır.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ

  • 1- İnsanların artık çalışamayacakları yaşa geldiklerinde (65 yaş) yoksullaşmalarını önlemek ve temel ihtiyaçlarına karşılık gelen bir gelir elde etmek
  • 2- Ülkemiz ekonomisine uzun vadeli finansal kaynak sağlanması
  • 3-Ekonomik kalkınma desteği ve Hazine için devlet kaynak yaratma
  • 4-Sosyal güvenlik kurumundan alınacak emeklilik ile ek emeklilik sigortası oluşturulması
  • 5-Uzun vadeli likidite ihtiyacını karşılamak
  • 6- Tasarrufu artırmak ve buna alışkanlık kazandırmak.

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Programı Yasası ile yürürlüğe giren bireysel emeklilik programı, bireylere emeklilikte toplu ödeme, yaşlılık emeklilik sigortası ile ömür boyu maaş veya belirli bir süreye kadar maaş alma hakkı sunmaktadır. elde etmek üzere. Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenliğe bir alternatif değil, ek gelir sağlanmasına bir tamamlayıcıdır.

Bireysel emeklilik sistemi sağlık yardımı sağlamaz. Ödenen her 100 Türk lirası için% 25 devlet katkısı alınır. Ayrıca, fondaki para, Takas Bankası aracılığıyla çeşitli fonlarla değişim için kullanılmak suretiyle giderek artmaktadır. Yüksek riskli, düşük riskli, agresif ve temkinli fonlar gibi yatırımcılar kendilerini güvence altına alırlar.

Bir yıl için alınacak devlet katkısının miktarı, o yıl için brüt asgari ücretin toplam tutarının yüzde 25’ini geçmemelidir. Bireysel emeklilik sisteminde aidatlar 10 yıl süreyle ödenir. 56 yaşına geldiğinde emekli olacaksın. Dilerseniz 10 yaşından 56 yaşına kadar ek katkı yapabilir, emeklilikte gelirinizi artırabilirsiniz. Ziraat Bankası ve Halk Bankası’ndan 50 TL’lik katkı payı ile öğrencilere cüzi bir tutara sisteme giriş hakkı sunuyor. Ortalama katkı 180-200 TL arasında değişiyor. Sistemde 3 yıl kalma hakkına sahipsiniz ve sonunda devlet katkısının% 15’ini alırsınız. 10 yılı tamamlar ve 56 yıl beklerseniz, tam devlet katkısını alırsınız.

Sistemden 3 yıl süreyle ayrılan kimse devlet katkısından yararlanamaz ve çıkış için ertelenmiş giriş bedelini öder. Bugün itibari ile 150 TL. Ayrıca ilk 5 yıl içinde bireysel emeklilik sisteminden ayrılan kişi için brüt asgari ücretin% 8,5’i * sözleşmede kalan yıl sayısına tekabül eden tasarruf tutarından düşülecektir.

Bir katılımcı, sözleşmeyi imzaladıktan sonra 2 ay içinde sözleşmeden çekilme hakkına sahiptir. İki tür özel emeklilik vardır: Birincisi, bireylerin gönüllü ve isteğe bağlı olarak bankalardan para için başvurdukları türdür. 2. Öte yandan, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren bir işyerinde aktif olarak çalışan bir çalışanın asgari ücretinin yüzde üçüne kadar olan katkısı otomatik olarak maaşından düşülerek emeklilik fonuna aktarılacaktır.

1 kereye mahsus olmak üzere 1000 TL katılımcının banka hesabına yatırılır ve emekli olunca bu parayı kişi tahsil eder. Katılımcı isterse işverene gidip maaşından daha fazla tutar kesilmesini talep eder.

Faiz oranlarının etkisi ve TÜRK lirasının enflasyon ile mücadelesinde yurt dışında yaşayan TÜRKLER için bugün döviz ile birikim yapma imkânı sunmaktadır.

Böylece katılımcılar paralarını enflasyon ile yaşanan değer kaybından dolayı mağduriyet yaşayabilmektedirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir