1. Anasayfa
  2. BANKALAR

Bankaların Repo Oranları Nedir?

Bankaların Repo Oranları Nedir?
Bankaların Repo Oranları Nedir?
0

Bankaların Repo Oranları Nedir?

İnsanların iş alanında bilmesi gereken bazı kavramlar var. Repo, birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Dolayısıyla bu yazımızda öncelikle reponun ne anlama geldiğini açıklayacağız. Daha sonra bankaların repo faizleri üzerinden konuya son vereceğiz. Böylelikle piyasa koşullarında veri almak için repo hakkında yeterli bilgi edinmiş olursunuz.

Repo, ilk satıcının belirli bir süre sonunda geri alacağı kısa vadeli bir menkul kıymeti içeren satış işlemidir. Diğer para piyasası araçlarından farklı olarak repo, alıcının ve satıcının ihtiyaçlarını karşılamak için menkul kıymetin fiili vadesinin kısaltılmasıdır. Repo işlemlerinde kullanılabilecek menkul kıymetleri açıkladığımızda: Devlet tahvilleri, cenaze tahvilleri, banka tahvilleri, banka garantili tahviller, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Konut İdaresi tarafından ihraç edilen tahviller ve vergi menkul kıymetleştirmesi dışındaki diğer piyasa veya borsa kredileri . Faturalar bunlara dahildir.

Repo detayları

Bankaların repo oranları sorusuna geçmeden önce, menkul kıymetlerin müşteriye teslim edilmeyeceği, ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde veya İMKB Takas ve Gizleme A.Ş. nezdinde bloke hesaplarda saklanacağı belirtilmelidir. Devlet tahvili veya cenaze tahvili teslim etmek yerine teklifte bulunulur. Alıcının repo’sunun süresi dolduktan sonra fiş oluşturulur ve ortaya çıkan tutar müşteriye nakit olarak ödenir.

Tüm bu bilgilerle artık bankaların repo oranları hakkında net detaylar verebiliriz. Akbank% 7.00 – 5.65 Denizbank’tan Finansbank tutarı% 6.8, Türkiye İş Bankası% 16.00 – 18.00, Yapı Kredi Bankası,% 6, Ziraat Bankası 03.00 – Bankalar arasında 3,75 Tarafınca repo oranı teklif ediliyor.

Gördüğünüz gibi bankaların sunduğu repo oranları bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Burada verilen oranlar repo miktarı ve vadesine göre değişiklik gösterebilir. Elbette bu, bankadan bankaya da değişebilir. İlgili bankalarla iletişime geçerek bu konuda net bilgi alabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle repo yapmak istediğiniz bankayı seçmelisiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir