1. Anasayfa
  2. BLOG

BAĞKUR, SGK ve Emekli Sandığı Prim Ödemesi Borcu Olanlar Nasıl Emekli Olur?

BAĞKUR, SGK ve Emekli Sandığı Prim Ödemesi Borcu Olanlar Nasıl Emekli Olur?
0

BAĞKUR, SGK ve Emekli Sandığı Prim Ödemesi Borcu Olanlar Nasıl Emekli Olur? SSK borcu olan kişilerin merak ettiği konulardan birisi de prim borcu olan kişilerin nasıl emekli olacakları olmaktadır. Sizlerde emekli olmak istiyorsanız birikmiş borçlarınızı ödeyerek hemen emeklilik işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. SGK ve Bağkur üzerinden prim günleri yatıran ve borcu olan kişiler, prim eksiklerini tamamlamadan emekli olamıyor. Bunun içinde prim gün sayısını ödemesi gerekiyor. Geçmiş döneme ait olan tüm borçlarınızı ödeyerek sizlerde emeklilik için başvuru yapabilirsiniz.

BAĞKUR, SGK ve Emekli Sandığı üyeleri, yaş haddini tamamlayamıyor ve prim eksikliği nedeniyle emekli oluyorlarsa kendilerine bir müjdemiz var. Son dakika gelişimi kapsamında vereceğimiz bu güzel haberle erken emekli olabilirsiniz. Sadece geçmiş dönemlere ait askerlik ve doğum gibi prim borçları bulunmaktadır. Hatta yaptığınız avukatlık stajı, yurtdışında okuduğunuz okul ve hatta çeşitli nedenlerle haksız yere verdiğiniz hapis cezalarından beraat etmeniz bile erken emekli olmanızı sağlayabilir. Erken emeklilik için bu formüllerin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Size uygun bir erken emeklilik formülü varsa geriye dönük ne kadar prim ödeyeceksiniz? Önce bunu hesapladık. Daha sonra geçmişe dönük prim borçlarınızı internet üzerinden nasıl ödeyeceğinizi tercih edenler için özel bir yer verdik. SGK 4/A, BAĞKUR 4/B’den 4/C’ye kadar memurlar eksik prim ödeyerek nasıl emekli olabilirler? Gelin tüm detayları birlikte görelim.

Prim Borçlanması Ödeyerek Kimler Emekli Olabilir?

Emeklilik hizmetimiz için yukarıda iki temel koşuldan bahsetmiştik. Birinci yılımızı tamamlıyoruz. Belirlediğiniz ilk günü bir seferde tamamlamamıza izin verdi. Burada size söylemem gereken, ne yazık ki yaş sınırınızı karşılamaya başlamanız için bir revizyon daha yapılacak. Emeklilik yaşına ulaşmış ve bugüne kadar alınan prim borçları nedeniyle emekli olamayanlar için inşa edilecek. Bunun için özel olarak tasarlanmamıştır. Peki, bu mümkün, kime ve nasıl sağlanıyor. İşte SGK ve BAĞKUR üyeleri için olanlar;

1- Erkekler İçin Askerlik Borçlanması:

  1. Yedek subay olan vatandaşlarımızın okuldaki geçen süreleri,
  2. TSE adı altında eğitim alanların, harp okullarında geçen süre zarfları,
  3. Silah altında geçen er veya erbaş olduğunuz süre zarflarınızı geriye dönük olarak borçlanma yapabilirsiniz.

2- Kadınlarımıza Doğum Borçlanma:

  • Annelerimizin hamile olup sonradan doğuran çocuğunun hayatta olması, yani yaşaması gerekmektedir.
  • Doğum borcu en fazla 2 yıldır.
  • Annelerimiz bu imkanlardan yararlanacak. 2 yıllık süreden yararlanmak için
    doğum sonrası 8 hafta
  • İkiz ve üçüz gibi çoğul gebelik döneminde 10 haftalık dönemler,
  • Doğumdan 3 hafta öncesine kadar çalışıyorsa doğum tarihinden sonraki dinlenme süresine eklenen süre dahil toplam 2 yıldır.
  • En fazla 3 çocuğu olan anneler 6 yıl süreyle ödünç alınabilir.
  • Doğumdan sonra ödeyeceğiniz prim ödemelerini mutlaka göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
  • Çocuk doğum anında veya sonrasında ölürse annelerimiz kalan süreyi ödünç alamazlar.
  • İkinci çocuğu için borç para almak isteyen annelerin ilk çocuğunun doğumunun üzerinden en az 2 yıl geçmesi gerekiyor. 2 yıl geçerse diğer çocuğu için doğum borcu yapabilir.

Geçmişe Dönük Prim Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kimlerin geçmişe dönük olarak ve hangi koşullarda primli borçlanma yapabileceğini yukarıda gördük. Şimdi sıra bu geçmişe dönük prim hesaplamasının nasıl yapıldığına geldi. Öncelikle bu bilgiyi size aktarmak istiyorum. Biliyorsunuz ki birçok işlemimizi e-devlet sistemi üzerinden kolay ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Bu konuda e-devlet bize harika bir hesap makinesi programı sunmuştur. Bu sistem ile yukarıda bahsettiğim tüm zamanlar için geriye dönük olarak kaç TL prim ödemesi yapabileceğinizi öğreneceksiniz. Bu sayede ödemeyi yaparak emeklilik için kolayca hesap açabileceksiniz. 2022 yılında belirlenen maksimum ve tavan tutarlara göre bu hesaplamayı kolaylıkla yapabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir