1. Anasayfa
  2. SON DAKİKA

2022 Asgari Ücret Son Durum Basına Sızdı

2022 Asgari Ücret Son Durum Basına Sızdı
0

2022 yılı için asgari ücretin belirlenmesi için resmi süreç devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında kural gereği 4 kez toplanır. Önceki yılların aksine asgari ücretin bu yılın başlarında açıklanacağı vurgulanırken, müzakerelerin bu hafta sonuçlanması bekleniyor. Üç toplantıda da uzlaşma sağlanamadı. Üçüncü toplantı da enflasyon rakamları nedeniyle kilitlendi. TİSK; Enflasyon rakamlarının esas alınmasını isterken, Türk-İş buna enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis Genel Kurulu’ndan “şenlik havası yaratacak” bir figür olacağına dair açıklama yaptı.

2022 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yeni asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında taraflar dört kez toplanıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin Aralık ayının sonunu beklemeden hızlı bir şekilde müzakere edilmesi gerektiği konusunda anlaştılar. Bu durum, yeni asgari ücretin Aralık ayı ortasında belirleneceği görüşünü güçlendiriyor.

DEVLETTEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücret konusunda çeşitli tahminlerin yapıldığını hatırlatarak, asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon işçinin bulunduğunu belirtti.

Bu kişilerin aileleri ile bütünlüklerinin gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, asgari ücretin diğer ücretleri de belirleme yetkisine sahip olduğuna dikkat çekti. Bakanlığa bu konuda araştırma yaptırdığını kaydeden Bilgin, işçilere, işverenlere ve profesyonel yöneticilere asgari ücret beklentilerini sorduklarını söyledi. Bilgin dedi ki:

“BAYRAM HAVASI YARATACAKTIR”

“İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37’si 3 bin 750 ila 4 bin lira arasında beklentileri olduğunu söylediler. Yüzde 9’luk bir oran, 4 bin liranın üzerinde rakamlar telaffuz ettiler. Daha aşağılarda telaffuz edenler oldu. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeylerde rakamlar telaffuz ettiğini gördük. Bu sebepsiz değil. Onlar şunu diyorlar; ‘Evet, biz ücretimizin artmasını istiyoruz ama işimizin devam etmesini istiyoruz.’

‘Dolayısıyla burada sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerimizin beklentisini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz. Bu, Türkiye için, çalışanlarımız için, özellikle düşük gelirli asgari ücretle çalışanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır. Bunu şimdiden müjdelemek isterim.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir