1. Anasayfa
  2. BANKALAR

Ziraat Bankası Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?

Ziraat Bankası Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?
Ziraat Bankası Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?
0

Ziraat Bankası Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?

Günümüzde Ziraat Bankası Evlilik Kredisi diye bilinen ve birçok kişinin de bahsettiği bir kredi türü yoktur. Ziraat Bankası, diğer bankalar gibi evlenecek kişilere de çeyiz hesabı seçeneği sunmaktadır. Bu hesap, devlet desteğiyle evlenenlerin, yaptıkları birikimlere ek olarak daha faydalı birikimlere sahip olmalarını sağlar. Ziraat Bankası çeyiz hesabından bahsedelim.

Ziraat Bankası çeyiz hesabı

18 Nisan 2020 tarihinden itibaren çeyiz hesabı açan kişiler, en az üç yıl biriktirirlerse, 27 yaşından önce evlenirlerse, toplam birikimlerinin en fazla% 20’sini devletin yapacağı katkı ile birlikte kazanır. Devlet katkısı ile kullanılabilecek çeyiz hesabından kimlerin yararlanabileceği aşağıda yer almaktadır.

  • 24 yaşını doldurmamış hiç evlenmemiş Türk vatandaşı veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28 inci maddesi kapsamına giren kişiler
  • Evlilik tarihinden en az üç yıl önce düzenli olarak ödeme yapanlar
  • 27 yaşından önce ilk kez evlenenler ve evlendikleri tarihten itibaren altı ay içinde evraklarını teslim edenler devlet fonlarından yararlanabilirler.
  • Düzenli ödemeleri engelleyen kişilere devlet sübvansiyonu verilmez. Çeyiz hesabının işlevleri aşağıda sıralanmıştır.
  • Devlet katkısı biriktirilecek ödeme miktarına bağlıdır.
  • Evlilik tarihine bakılmaksızın, kazanılabilecek en yüksek devlet katkısı oranı% 20 olarak belirlenmiştir.
  • Devlet katkısının en yüksek tutarı ve düzenli ödemeler için belirlenen alt ve üst sınırlar yeniden değerleme oranına göre her yıl artar. Düzenli ödemelere ek olarak, üst limit aşılmamak kaydıyla herhangi bir zamanda hesaba para yatırmak mümkündür.
  • Hesap açıldığında, sadece bir kez mevcut olması şartıyla, üst limitin üzerindeki bir miktar ödenebilir. Çeyiz hesabı sadece TL cinsinden açılabilir ve müşterek hesap olarak kullanılamaz. Bir kişinin birden fazla çeyiz hesabı açması ve bu hesabı başka bir bankaya devretmesi mümkün değildir. Hesap bakiyesinin asgari ödeme tutarının altına düşürülmemesi koşuluyla yılda iki kez birikim çekme hakkına sahiptir. 36-47 ay arası devlet katkı oranı% 10 olup, azami katkı tutarı 4.384,95 TL olarak belirlenmiştir. 48-59 ay arası devlet katkı oranı% 15 olup, azami katkı tutarı 4.933,07 TL olarak belirlenmiştir. 60 ay ve üzeri vadeler için devlet katkısı oranı% 20 olup, azami katkı tutarı 5.481,19 TL olarak belirlenmiştir.
  • 2017 yılında ödeme dönemine göre en düşük ve en yüksek birikim tutarlarının şu şekilde olduğuna karar verildi: Bir aylık ödeme döneminde en düşük tasarruf 109,62 TL ve en yüksek tasarruf 1.096,24 TL’dir. 3 aylık ödeme dönemi için en düşük birikim tutarı 328.87 TL ve en yüksek birikim tutarı 3.288.71 TL olarak belirlendi.

Çeyiz Hesabı ile İlgili Diğer Bilgiler

  • Çeyiz hesabının açılabilmesi için 18 yaşından büyük olunması ya da küçük olunması halinde de vasi ya da veli tarafından açılması gerekir.
  • Birden fazla çeyiz hesabı açılması mümkün olmayıp, farklı bankalarda açılan çeyiz hesaplarının birleştirilmesi de mümkün olmayacak ve devlet yalnızca ilk açılan çeyiz hesabı için katkı verecektir.
  • Devlet katkısı, 36 ay boyunca ödemelerini aksatmayan ve 27 yaşını doldurmadan önce ilk evliliğini yapan kişilere verilir. Devlet katkısını hak eden kişilerin evlendikleri günden başlamak üzere altı ay içinde uluslararası geçerliliğe sahip olan aile cüzdanları ve daha önce evlilik yapılmadığını yani bu evliliğin ilk olduğunu gösteren belgenin de Nüfus Müdürlüklerinden alınması gerekir. Böylelikle Ziraat Bankası şubesine başvurmanız mümkün olur. Ay içerisinde yapılacak olan başvurular Ziraat Bankası tarafından ilk on iş günü içinde Bakanlığa iletilir. Bakanlık tarafından onay verilmesi halinde ise devlet katkısı tutarı da ilgili hesaba aktarılır.
  • Ziraat Bankası tarafından çeyiz hesabı için belirlenmiş olan faiz oranı üzerinden yapılacak olan net faiz tahakkuk hesabının ardından her bir senelik dönem sona erdiğinde faiz anaparaya eklenir. Her bir yıllık dönemin sonunda ilan edilen faiz oranı güncellenir. Yönetmelikte belirtilmiş olan bilgilere göre her bir yıllık dönem içinde çeyiz hesabından en fazla iki kere para çekilmesi mümkün olur. Fakat para çekilişinin ardından hesapta kalan tutarın ilgili süreye kadar birikmiş olan en düşük tutarın altına düşmesi mümkün olmaz.
  • Aylık ödeme planı seçildiği takdirde bir dönem içinde üç defadan fazla ödemenin aksatılmaması gerekir. Üç aylık ödeme planı dahilinde ise bir dönem içinde bir defadan fazla düzenli ödemenin aksatılmaması gerekir. Belirlenmiş olan koşullardan herhangi birinin ihlal edilmesi halinde hesap çeyiz hesabı olmaktan çıkacak ve kapatılacaktır. Bu hesaba devlet tarafından herhangi bir katkı yapılmaz. Üç yıl gelmeden önce kapanan bir hesap, geçmiş dönemlerde tahakkuk eden brüt faiz tutarının anaparadan çıkartılmasının ardından geriye kalan tutarın müşteriye ödenmesi ile sonlanır. Üç yılı geçmiş olan hesap tahakkuk eden faizleri ile birlikte vadesiz hesaba aktarılır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir