1. Anasayfa
  2. GENEL KONULAR

Kurumlar Vergisi Nedir? Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kurumlar Vergisi Nedir? Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Kurumlar Vergisi Nedir? Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
0

Kurumlar Vergisi Nedir? Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Bu kanun 06/13/2006 tarihinde kabul edilmiş ve 06/21/2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kurumlar vergisi kanunu 38 farklı maddeden oluşmaktadır.

Kurumlar vergisi nedir?

Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden alınan bir vergi türüdür. Kurumlar vergisi, şirketin bir yıl içinde kazandığı net gelir oranı üzerinden alınan vergidir.

Kurumlar vergisi nasıl hesaplanır?

Kurumlar vergisi hesaplanırken, ödenecek hesap dönemi için elde edilen gelirin net karı yasal olarak kabul edilemeyen giderlere eklenerek kurumlar vergisi matrahı düşülür. Matrahtan mahsup edilecek tutar, ödenecek döneme ait kurumlar vergisi olarak belirlenir ve bu tutar vergi dairesi veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenir.

Kurumlar vergisi ne sıklıkla ödenir?

Kurumlar vergisi, her yıl 1 Nisan – 25 Nisan tarihleri ​​arasında ödenir. Kurumlar vergisi, kurumun bağlı olduğu vergi dairesi ve anlaşmalı bankalar tarafından alınmaktadır.

Kurumlar vergisini kim öder?

Kurumlar vergisi 1 Nisan – 25 Nisan tarihleri ​​arasında yılda bir kez ödenir. Şimdi kurumlar vergisi ödeyen kurumlar kimler?

  • Sermayesi paylara bölünen şirketler, yani anonim şirketler, limited ortaklıklar
  • Kooperatifler
  • Dernek veya vakıflara ait ticari işletmeler (sendika, dernek ve dernekler vakıf sayılır)
  • Iş ortağı
  • Devlet ticari işletmeleri (KİT)
  • Kurumlar vergisine dahil olan gelir unsurları
  • Bu kurumlar kurumlar vergisi ödemek zorundadır.

Kurumlar vergisi oranı nedir?

Kurumlar vergisi, yürürlüğe girdiği ve yürürlüğe girdiği 2006 yılından 2018 yılına kadar uygulanmıştır. Daha sonra Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 10’uncu madde uyarınca bu oran 2018, 2019 ve 2020 kurumlar vergisinin% 22’sine yükseltilmiştir.

Kurumlar vergisi beyannamesi nedir?

Kurumlar vergisi beyannamesi Maliye ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Form 1010 olup, bu beyannamenin belirlenen süreler içinde Enstitü vergi dairesine veya elektronik dosyalama sistemi üzerinden ibraz edilmesi gerekmektedir. Kurumlar vergisi beyannamesine Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden ulaşılabilir.

Kurumlar vergisinde tam bir vergi mükellefi ve yerleşik olmayan bir vergi mükellefi ne anlama gelir?

Geliri kurumlar vergisine dahil olan şirketler, Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında vergi mükellefi olurlar. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda mükellefler, tam mükellefler ve sınırlı mükellefler olarak ikiye ayrılır.

  • Tam sorumluluk: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki yasal kurumlar ve iş merkezleri tam sorumluluk olarak kabul edilir. Türkiye Cumhuriyeti genelindeki bu kurumlar ve yurt dışında kazanılan kurumsal gelirler vergi ödemek zorundadır.
  • Vergi Mükellefleri: Hukuk ve iş merkezleri, Türkiye Cumhuriyeti dışındaki tüzel kişiler için vergi mükellefi olarak adlandırılır. Yurtiçi vergi mükelleflerinin sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde elde ettikleri kazançlar üzerinden kurumlar vergisi ödemeleri gerekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir