1. Anasayfa
  2. KOSGEB

Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanlara Devlet Desteği Var mı?

Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanlara Devlet Desteği Var mı?
Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanlara Devlet Desteği Var mı?
0

Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanlara Devlet Desteği Var mı?

Ülkemizde büyük bir yara olan ve kadınların ekonomiye katılımını artırmak amacıyla oluşturulan kadın, genç ve vasıflılara yönelik istihdam teşvik maddesi Bakanlar Kurulu kararıyla 2020 yılına kadar uzatıldı. Amaç, ekonomide kadın ve gençlere ek işçi yaratmak ve onların becerileriyle katma değer yaratmak için yeni istihdam fırsatları yaratmaktır.

İstihdam teşviklerinden yararlanmanın şartları aşağıdaki gibidir. Bu personel işe almaktır;

31 Aralık 2020 tarihine kadar işe alınmış olmanız, reşit olmanız, bu pozisyondan en az 6 ay önce çalışmamış olmanız, işsizlik statüsüne sahip olmanız, sigorta beyannamelerinin sorunsuz olması, prim borcu içermemesi ve borçların düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Sigorta kurumuna borçsuz olun.

Bu makale kadınlara ayrıcalıklar tanıyor. Zira makalenin bir diğer kriteri genç olmak olmakla birlikte, işveren kadınları yaşına bakılmaksızın kabul ettiği sürece istihdam teşvikleri verilmektedir. Ancak erkekler için 29 yaş üst yaş sınırı getirilmiştir. Adayları İŞKUR’a kayıt olmaya teşvik etmek amacıyla İŞKUR’a kayıtlı adayların teşvik süreleri de uzatılıyor. Başvuru sahibinin İŞKUR kaydı varsa teşvik süresine 6 ay eklenir.

Teşvik süresi ne kadardır?

Teşvik süreleri yaşa, cinsiyete ve diğer kriterlere göre değişir. Ancak okuyucularımız için üç farklı örnek hazırladık. Daha fazla bilgi için İşkur ile iletişime geçin.

  • Örnek 1; Mesleki niteliklere sahip ve İŞKUR kaydı olan 20 yaşındaki kadın, 54 ay veya 4,5 yıl çalışma teşviki alıyor.
  • Örnek 2; Mesleki niteliklere sahip ve İŞKUR kaydı olmayan 20 yaşındaki bir erkek için son başvuru süresi 48 aydır. İŞKUR kayıtlı olsaydı, önceki örneğe benzer şekilde 54 aylık bir teşvik alacaktı.
  • Örnek 3; Mesleki bir niteliği olmayan 35 yaşındaki bir erkek, İŞKUR kaydı varsa 6 aya kadar teşvik alabilir. Kayıtlı olmayan ve 29 yaşını doldurmuş hiçbir erkek bu teşvikten yararlanamaz. Aynı örnek için, kadın versiyonu 30 aya kadar destek alabilir.

Yaralanma süreleri

  • 18 yaş ve üstü vatandaşlar için çalışan işverenlere 24-54 ay,
  • 18-29 yaş arası erkek istihdam eden işverenler için 12-54 ay,
  • 29 yaş ve üstü vatandaşları çalıştıran işverenler için 6-30 ay

Yardım sağlanır. Halen çalıştıkları halde mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlar bile bu istihdam teşviklerinden 12 aya kadar yararlanabilmektedir. Hangi teşvik süresinin aralıklarla düştüğünü öğrenmek için İŞKUR ile iletişime geçebilirsiniz. Destekten yararlanma süresi, sigortalı vatandaşın yaşına, mesleki yeterlilik belgesi olup olmadığına ve İŞKUR’da hangi kursları tamamladığına bağlı olarak değişebilir.

Bu kriterlere bakarken kısa ve orta vadede her vatandaşın İŞKUR ilgi kurslarına katılmasında fayda var. Gelecekte işsizlik durumlarında iş aramakla zaman kaybetmektense bu kurslardan birine bile katılmak faydalı olabilir. Gençlere ve mesleki niteliklere sahip kişilere yönelik istihdam teşvikleri konulu makalede de görülebileceği gibi, İŞKUR kurslarını alanlar, işsizliğe kaydolanlara göre altı ayda daha fazla teşvik almaktadır.

Kadınları işe alarak ve ekonomiye kazandırarak imalat ekonomisini canlandırmak için bu gelişmeleri çok olumlu buluyoruz. Ayrıca işveren, işvereni katı bir hükümet politikası ile rahatlatarak depoyu üretim süreçlerine aktarır. Bu, daha az borç ve kendi kaynakları ile ilerleyen şirketler yaratır. Şimdi bize iş tanıtımı ile ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı gönderebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir