1. Anasayfa
  2. BANKALAR

Emeklilere Nakit ve Faizsiz Kredi Desteği Başladı

Emeklilere Nakit ve Faizsiz Kredi Desteği Başladı
Emeklilere Nakit ve Faizsiz Kredi Desteği Başladı
0

Emeklilere Nakit ve Faizsiz Kredi Desteği Başladı

Türkiye’de son günlerde faiz oranlarının düşmesiyle birlikte; Tüketiciler olarak yine düşük faizli kredi alabilmek için bankaların kapılarını aşındırmaya başladık. Kredi kullanan tüketici sayısı yüksek görünse de; Çeşitli nedenlerle kredi kullanmayı reddeden tüketiciler var. Genel olarak kredi kullanmamanın nedeni şudur: sisteme ilgi vardır ve din tarafından yasaklanmıştır. Bu noktada ortaya çıkan katılım bankaları da Kar Oranı adı altında oluşturdukları vade sistemine benzer şekilde faizsiz kredi dönemini uygulamaya koydular. Tabii ki katılım bankaları dışında bu şekilde kredi veren bankalar da var.

Ülkemiz vatandaşlarının çoğunluğunun Müslüman olduğu düşünülürse, bu konuda çekincelerimiz var. Çoğumuz, İslam’a ilginin yasak ve yasak olduğunu da biliyoruz. Tüm bunların yanında; Her bir kişinin dini olarak özgür olduğunu ve kredi kullanıp kullanmayacağını vurgulamak bireye kalmıştır. Bugünkü yazımızda faizsiz krediler konusunu tartışacağız ve sizleri faizsiz kredi veren bankalar hakkında eğitmeye çalışacağız.

Emekliler için Nakit ve Faizsiz Kredi Desteği

Emekliler, Sosyal Sigorta Kurumu’ndan (SGK) 3 aylık bir peşin ödemeyi çekebilirler. Bu avans ödemesi, 36 ay içerisinde emekli maaşından düşülecektir. Örneğin emekli maaşı 1800 TL, maaşından 36 eşit taksitle 3 defa 5400 TL düşülüyor, yani ayda 150 TL diyelim.

  • Ayrıca emekliler faizsiz kredi desteği ile bankalardan maaşlarının on katına kadar borçlanabiliyor. Önce kamu bankalarıyla görüşmeler başlayacak. Emekliler daha çok bir taslak olan bu teklifin bir an önce uygulanmasını istiyor.
  • Konuyu daha iyi analiz edebilmek için öncelikle bankacılık sektöründe halihazırda kullanılan faizsiz kredi, faiz kredisi, faiz oranı ve kar oranı terimlerini dikkate almak gerekir.
  • Faiz; Bu, bankanın veya bir finans kuruluşunun, müşterinin ödünç aldığı krediyi işlemesi için kullanarak kar olarak aldığı kısımdır.
  • Kar oranı; iş ortakları oranına göre bir şirketin toplam cirosundan gider ve zararlar düşüldükten sonra elde edilen kâr oranıdır.
  • Faiz kredisi; Bankanın veya finans kuruluşunun müşterilerine belirli bir faiz oranıyla ödünç verdiği paradır.

Faizsiz kredi; İki tür var. İlk; Bankalardan müşterilerine borç verilen paralar karşılığında faiz ödemeyen kredilerdir. Kısaca kredi tutarı karşılığında; Kredi giderleri, sigorta giderleri dışında ek faiz ödemesi yapılmadan geri ödenen kredi türüdür. İkincisi; Katılım bankaları tarafından kullanılan ve müşteriye faiz yerine kar oranı adı altında verilen krediye alınan kar oranında geri ödenen kredi türüdür.

Faizsiz Kredi Veren Bankalar

Faiz ödemesiz krediler; Genellikle bankalar tarafından kısa sürede verilir. Örneğin bazı bankaların 10 ila 12 ay vadeli faizli kredi seçenekleri vardır. Bazen ürün bazında faizsiz kredi kampanyaları düzenlenir. Buna bir örnek olarak; 30.000 TL 18 ay faizsiz, 24.000 TL 24 ay 18 ay otomobil üreticilerinden faizsiz vb. Çevre duyarlılığı konusunda devlet tarafından desteklenen KOBİ’lere yönelik kredi kampanyaları veya binaların yalıtımı için kredi kampanyaları.

Burada sadece bir braketin açılması gerekiyor. Ne yazık ki, bankalar sineğin yağını aldığından; Faizsiz kredi kampanyaları, kredi harcamalarını ve sigorta primlerini yüksek tutmakta ve faizden çıkaramadığı parayı almaya çalışmaktadır.

Gördüğünüz gibi, bankanın aslında burada büyük bir zararı yok. Seviye aynı şekilde devam ediyor. Ayrıca otomobil üreticileri açısından ele alırsak; Sıra fiyatı 60.000 TL olan bir otomobilde 30.000 TL faizsiz kredi kullanmak istiyorsanız pazarlık şansınız daha az. Kim bilir, nakit almak istersen 55.000 TL’ye kadar çekebilirsin ama faizsiz kredi kampanyasından yararlanmak istersen bu firmalar, tabiri caizse burunlarından kıl çıkmayacak.

Faizsiz Kredi adı altında kullanılan bir diğer yöntem; bankalar sigorta primi adı altında aynı faizle kredi şeklinde ödemenizi talep ederken; Harcamalar açısından miktarı artırır ve birçok farklı isim altında ek ödemelerin yanı sıra harcamalar gerektirebilir.

Şimdi yatırım bankalarının kullandığı bir başka faizsiz kredi türü olan kâr amaçlı kredileri inceleyelim. Özel sermaye bankaları bu sorunu kabul etmese de; Kar ve faiz oranları genellikle aynıdır. Kısacası sadece isim farklıdır.

Tabi ki özel sermaye bankalarının bu konudaki hassasiyetini anlıyoruz ve bu konuda daha da iyi çözümler bulacaklarını umuyoruz ancak maalesef böyle bir gerçeğin var olduğunu tespit etmeyi gerekli görüyoruz. Kâr oranıyla ilgili bir örnek verirsek durum daha iyi anlaşılacaktır. Bir yatırım bankasının müşterisi; Parasını bankanın kar payı hesabına öderse, banka, bankanın yıllık karına kıyasla bir kazanç oranı elde eder, hayır. Veya banka zarar ettiğinde; Faiz oranıyla orantılı olarak paradan kesinti var mı, yok mu? Ne yazık ki faizsiz bir kredi olmasına rağmen faize dayalı bir sistem gibi görünüyor. Buna karşılık; Genel olarak fetva makamı üyeleri bu duruma katılmamaktadır. Daha önce de belirtildiği gibi, bunlar tamamen kişisel tercihlerdir ve hepimiz kendi seçimlerimizi yapabiliriz.

  1. Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. (kâr oranı oranına nazaran faizsiz kredi)
  2. Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. (kâr oranı oranına nazaran faizsiz kredi)
  3. Ziraat Katılım Bankası A.Ş. (kâr oranı oranına nazaran faizsiz kredi)
  4. Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. (kâr oranı oranına nazaran faizsiz kredi)
  5. Vakıf Katılım A.Ş. (kâr oranı oranına nazaran faizsiz kredi)
  6. Emlak Katılım Bankası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir