1. Anasayfa
  2. HAYVANCILIK

Ceviz Yetiştiriciliğinde Devlet Teşviki Nedir? Nasıl Alınır?

Ceviz Yetiştiriciliğinde Devlet Teşviki Nedir? Nasıl Alınır?
Ceviz Yetiştiriciliğinde Devlet Teşviki Nedir? Nasıl Alınır?
0

Ceviz Yetiştiriciliğinde Devlet Teşviki Nedir? Nasıl Alınır?

Türkiye’de artan ceviz-ceviz tüketimini aşmış ve son yıllarda ülkem ithalatı haline gelmiştir. Tüketimdeki hızlı artış ve giderek artan döviz kuru nedeniyle yerli ve ithal ceviz miktarı giderek artarak ceviz üretimini oldukça karlı bir sektör haline getirmiştir. Bu nedenlerle ceviz yetiştiricileri / üreticileri, farklı zamanlarda farklı ürün ve alanlar için devlet teşviklerinden de yararlanmaktadır.

Ceviz çiftçilerinin yararlanabileceği sertifikalı ceviz fidanı teşviki ve özel ağaçlandırma ile ceviz bahçesi teşviki olmak üzere iki teşvik bulunmaktadır.

Sertifikalı Ceviz Fidanı Teşviki

  • Bu teşvik, arazisine ceviz fidanı dikmek isteyenler için tasarlanmıştır. 5 dekar ve üzerinde arazisi olan ve ceviz fidanı dikmek isteyenlere, kurulacak damla sulama sisteminin ekipmanının yarısı ve beyanname başına 100 çay kaşığı fidan desteği devlet tarafından sağlanmaktadır. Koşullar:
  • Arazi minimum 5 on yıllık bir boyuta sahip olmalıdır. Fiziksel olarak bitişik ancak farklı tapu bulunan alanlar da yardımdan faydalanabilir.
  • Dikilecek ceviz fidanları aşılı ve sertifikalı olmalıdır.
  • Mülk sahibi, Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS’ye kayıtlı olmalıdır.
    İlgili ülke, tarımsal kırsal kalkınma bölgelerinden birinde olmalıdır.
  • Erozyon koruması ve özel yeniden ağaçlandırma teşvikleri
  • Bu teşvikle, Orman Genel Müdürlüğü’nün temel amacı orman niteliğini kaybetmiş arazilerin veya açık ormanlık alanların ağaçlandırılması yoluyla erozyonla mücadele olmasına rağmen, proje, özel araziye dikilen ağaçlara da destek verecek.
  • Bahsedilen destekten yararlanabilmek için yeniden ağaçlandırma projesi hazırlanmalı ve proje sorumlu orman otoritesi tarafından onaylanmalıdır.

Projeden gelen gerçek kişiler ve köy tüzel kişileri, vakıflar, dernekler, köy birlikleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri, orman kalitesini kaybetmiş orman, cenaze veya özel alanlarda ağaçlandırma teşviklerinden yararlanabilmektedir. Mezar alanlarında özel ağaçlandırma veya orman kalitesinin kaybı için yatırımcıya arazi tahsis edilmelidir. Atama süreci aşağıdaki biçimleri alabilir:

Orman kalitesini kaybetmiş alanlar için: Orman Genel Müdürlüğü’nün yılda bir kez ilan ettiği ülkede proje geliştirmek isteyenler başvurur. Başvuranlar arasında yapılacak çekilişe göre yer ilgilisine tahsis edilecektir. Yatırımcı daha sonra 3 ay içerisinde özel orman ofisi aracılığıyla bir proje geliştirir ve orman müdürlüğüne onaylatır. Ayrıca yer 49 yıl boyunca ücretsiz olarak ödüllendirilecek. Yer verilen kişinin 3 ay içinde işe başlaması gerekir.

Mezar yerleri için: Hazineye bağlı ve özel ağaçlandırmaya uygun alanlar valilik, vergi dairesi vb. Aynı zamanda internet sitelerinde ilan edilir. Adı geçen alanın tahsisi için İl Milli Emlak Müdürlüğü veya İlçe Emlak Müdürlüğü’ne başvurulur. Başvuru incelendikten ve onaylandıktan sonra yatırımcıya üç aylık proje hazırlık süresi verilir. Üç aylık proje Orman Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir ve sorumlu Orman İşletme Müdürlüğü, gerekirse saha tahsisi için projeyi Emlak Müdürlüğü’ne gönderir. Bu şekilde gayrimenkul yatırımcıya 10 yıllığına kiralanmaktadır. Kira bedeli peşin veya 4 eşit taksitle ödenir ve 5 yılda bir belirlenir.

Yukarıda sayılan iki yoldan biriyle arazi verilmiş olanlar veya kendi arazisi üzerinde özel ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek / tüzel kişiler, projelerinin onayıyla ceviz yetiştirme teşvikinden faydalanabilirler. Kendi arazisinde özel ağaçlandırma yapmak isteyen herkes, arazi mülkiyetini bir sertifika ile belgelendirmelidir. Mülk edinen veya tapusu bulunmayan yerlerde mahkeme nedeniyle teşvik kullanılamaz.

Teşvikin kapsamında yer edinen destek sunar şunlardır:

  1. Teşvik, yukarıda sayılan 3 arazi çeşidinden herhangi birinde orman köyü nüfusuna kayıtlı ya da orda ikamet eden kişilere odun dışı orman ağacı yetiştirmeleri halinde (ceviz, kestane, badem, antep fıstığı vs) 3 hektara kadar yapacakları ağaçlandırma faaliyetleri için kapsam içi giderlerin %65’i kadar ödeme şeklinde yapılır.
  2. Tüzel kişilerde alan sınırı olmaksızın kapsam için giderlerin %25’i kadar ödeme yapılır.

Desteklenecek (kapsam içi) giderler arazi üstündeki istenmeyen örtünün temizlenmesi ce toprağın sürülmesi için meydana getirilen giderler, dikim yada ekim emek vermesi giderleri, 3 senelik bakım giderleri ile arazinin dikenli tel ile çevrilmesi için meydana getirilen giderlerdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir