1. Anasayfa
  2. BANKALAR

Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir Mi? Bloke Konulmuş olan Hesaba Ne Olur?

Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir Mi? Bloke Konulmuş olan Hesaba Ne Olur?
Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir Mi? Bloke Konulmuş olan Hesaba Ne Olur?
0

Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir Mi? Bloke Konulmuş olan Hesaba Ne Olur?

Kredi ve kredi kullanımı arttıkça, bu borcu ödeyemedikleri ve dolayısıyla hesaplarını bloke ettikleri için takip aşamasında olan kişilerin sayısı da artmaktadır. Bankalar, müşteri hesaplarını kendi alacaklarının yanı sıra diğer banka, kurum veya özel şahısların alacakları için bloke edebilir. Bankaların bordro hesaplarına koyabilecekleri kilit, talep türü vb. İle de ilgilidir. Göre farklılık gösterir.

Bankaları kendi talepleri için bloke etme

Bankalar, alıcıya karşı takip işlemlerini önlemek için veya vadesi geçmiş borçlu müşterilerin hesaplarında bakiye olsa bile bu fonları hesaplardan dondurabilir veya çekebilir. Bankalar, maaşlarını kendilerinden alan müşterileri olduğunda nispeten rahatlar. Kredi, kredi kartı veya kredili mevduat hesabı gibi ürünlere kısıtlamalar koyun. Bunun nedeni, müşteri karşısındaki maaşın bankanın kontrolüne girmesi ve buna bağlı borçların gerektiğinde otomatik olarak tahsil edilebilmesidir.

Otomatik ödeme talimatı olmasa bile banka hesaplardaki tutarları bloke edebilir veya kişinin borçlarının geç ödenmesi durumunda alacaklarını mahsup edebilir. Bu durumda bankalar tarafından belirlenen bloğun icra veya haciz esaslı bir blok olmadığı bilinmelidir. Bu bloğun temeli, “Müşterinin bankadan doğan ve onunla doğacak tüm alacak, hak ve hesapları, bankada imzalanmış kredi / kredi kartı / kredili mevduat hesabı ve” Hapis hakkı ve bankanın hapishanesi ”benzer. borçları için bankaya rehin verildi. “ifade biçimidir.

Engellenen bir hesaba ne olur?

Peki bu kilitli hesap bir maaş hesabıysa ne olur? Maaş hesaplarının bu şekilde bloke edilemeyeceğine dair herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, bu şekilde çıkarılan bloğun kaldırılmasına yönelik çok sayıda mahkeme kararı vardır. Özetle, böyle bir davada nihai sözün mahkemenin olduğu ve şu anda Yargıtay’ın bu konuda bir içtihadının olmadığı söylenebilir.

Bankalar da son yıllarda, hesabı bloke ederek hesap memnuniyetsizliğine neden olmamak ve mahkeme kararlarına dayanılarak yaptırım uygulamamak için kredi kullanan müşterilere açık hesap (limit aşımı) tahsis etmişlerdir. Kredi taksitinde gecikme olması durumunda karşılık gelen tutar KMH limitinden düşülecek ve giriş olması durumunda KMH riskine karşı mahsup edilecektir.

Bankaların diğer banka / kurum / kişiler aleyhine alacakları bloke edilmesi

Bankalar, kolluk kuvvetleri veya vergi makamlarından gelen talimatlar üzerine kendi talepleri için alıcının hesabını dondurabilir. Söz konusu dondurma başvurusu, ilgili kanunlara uygun olarak kolluk kuvvetlerinin bir kararına dayanıyorsa, sadece maaşa el konulabilir ve maaşın tamamına el konulamaz. Kolluk kuvvetleri tarafından bankalara gönderilen mektupta bu ayrıntı ancak ara sıra göz ardı edilebilmekte ve bazen bankalar bu ayrıntıya dikkat etmeden hesabın tamamına haciz talebinde bulunabilmektedir. Böyle bir durum ortaya çıkarsa sorunun banka veya şubede olup olmadığı tespit edilmelidir. Banka ise, banka çalışanlarına danışarak bu sorun çözülebilir. Buna icra makamı neden oluyorsa, icra makamından hesabın maaş hesabı olduğunu belirten bir yazı bankadan talep edilmelidir.

Bankaya gönderilen bloke talebinin vergi daireleri tarafından kaydedilen kamu alacaklarından gelmesi halinde bloke e-haciz kanalı yerleştirilir. Bu durumda söz konusu hesabın maaş hesabı olduğuna dair bankadan beyanname, 3-6 aylık hesap ekstresi ve kurumdan şahsi bir yazı alınarak vergi dairesine başvuruda bulunulması gerekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir